DÖDEN...
Det är konstigt med döden, plötsliga dödsfall, sjukdom och förväntade dödsfall...
Man kan aldrig förbereda sig. Man kan veta att det snart ska ske, men kan tycka att det ska bli skönt för den som ligger sjuk och utom allt hopp.
Men hoppet överger aldrig människan. Det är så sant som det är sagt - hoppet är det sista som lämnar människan.
Min mamma låg sjuk länge, men det fanns hela tiden en tanke om att "hon blir nog bättre". Kraven på förbättring sänktes, hon kan kanske sitta på sängkanten igen, hon kan kanske sitta upp i sängen själv igen, hon kan kanske prata med oss igen, hon kan kanske vakna upp ur medvetslösheten ... men man tappar aldrig hoppet.
Sen säger man att "det var bra att hon fick sluta sina dagar, befiras från plågorna" men ändå hoppas man. Hoppas och hoppas.
Pappa har nu gjort en liknande resa, inte kunnat vara uppe det senaste halvåret. Men han har suttit uppe i sin rullstol varje dag. Inte kunnat gå, inte kunnat stå ens, inte kunnat äta själv, inte kunnat något. Bara sitta och titta, eller sova. Men vad är det för liv för en gammal jord- och skogsman? För en speleman? Vad är det för liv för en man som spelat på sin fiol varje dag, många gånger varje dag, de senaste 40 åren. Att inte kunna stämma fiolen, att inte kunna hålla den ens. Inte kunna sätta in musikbanden i spelaren.
Men han hade livet, och det är livet vi klamrar oss fast vid - för tänk om?
Sen säger vi att "det var skönt att han/hon fick sluta sina dagar" varför säger vi det, för egentligen så menar vi det ju inte, för vi hoppas och hoppas på en bättring..
För vems skull, mitt svar blir nog - för vår egen. Vi vill inte släppa taget. Vi vill inte vara den som blir lämnad kvar. Och då spelar det nog ingen roll om det är en älskad make, en förälder, ett barn - de är oss kära på olika vis men det är smärtsamt att mista dem - även fast vi säger att det är för deras bästa.
Jag visste att fadern var döende, han hade just påbörjat sitt åttionionde år, han var sängliggande den sista veckan.
Ändå blir jag som slagen till marken, man kan aldrig förbereda sig med andra ord....
Hoppet ute...
Nu är hoppet ute, i kväll ringde de från han boende.
Fadern har fått sluta sina dagar.....
Mellan hopp och hopp...
Att vara hänvisad till andra människors bedömningar kan ha sina sidor. I synnerhet jag som vill ha egna synintryck att bygga mina bedömningar på. Jag som vill ha koll på läget.
Så nu sitter jag här - 66 mil från min gamle fader - som den senaste veckan tacklat av så pass att sjuksköterskor ringt och förvarnat om det värsta.
Först ringer en, syster L, som följt honom i ett projekt under hela hans vistelse från första intaget på sjukhemmet och sedan i det "egna boendet " på hans rum. Som varit med hela vägen genom sorg och frustration, prostatacancer och kataterelände, och sett demensens framfart. Men hon har även sett hur hans "fina sommar" varit, att han mått väldigt bra den sista tiden. Nu ringde hon och berättade att hans värden inte var bra, att han låg kvar i sängen. Men att de gör allt de kan för att lindra hans sista tid, med vård och omsorg och smärtstillande.
Sen är det tyst och tyst.
Så då ringer jag upp och talar med en flicka, vårdbiträdet A, hon som är den som sköter honom och har så gjort under hela hans boende. Hon är så trevlig. Hon berättar om morgonens skötsel, att han inte varit upp utan tvättats i sängen, inte ville rakas utan "vi tar det i morgon". Att han dryckit lite, att han nekade till att han hade ont - fast hon hörde innan hon kom in att han stönade och lät. Hon lovar att sköterskan ska ringa och berätta mera, eftersom jag tycker att jag inget vet och ingen ringer och ger rapport över dagsläget. Snälla gulliga A lovar fixa det.
En timme efter ringer nattsköterskan M, hon berättar ungefär det jag redan vet. Nu vet jag helt plötsligt väldigt mycket. Han har feber, hon rabblar upp en massa värden som är åt helskotta. Man kan inte veta hur länge det går. Hon lovar höra av sig om det händer något, jag får hennes mobilnr. Jag känner mig ganska tillfreds, nu känner jag att jag vet.
Sen blir det rapport till döttrar, hur det står till med morfar. Sen blir det rapport till f.d.make hur det står till med fd svärfadern. Jag blir bara trött och varm i öronen av allt telefonpratande. Jag hatar telefoner!
IDAG
Ringer syster Lo, hon berättar att hon ska ersätta syster L som ska studera vidare. Vi bekantar oss lite, så berättar hon hur dagsläget är. Idag är han så bra. Han har druckit och febern har gått ner. Man kan inte veta hur länge han lever, han kan leva länge. Att han skulle komma upp på fötter tror hon inte, men leva länge kan han säkert göra. jag ska inte oroa mig, jag ska tänka på något annat, något roligt i helgen och inte oroa mig.
Glad i hågen går jag ut och röjer i de förfrusan rabatterna. Sen går jag in när Älskade sambon kommer hem och tar en eftermiddagslur.
Då ringer syster B, eller om det var biträdet B, mitt i sovstunden. Yrvaket svarar jag. Jo det är från boendet. Jag ska ringa och ge dig en rapport! Känner mig lite irriterad, han är ju bra - han lever ju i veckor ju.
Nähä, hennes rapport stämmer inte med föregående talare.... han har inte druckit något idag. Han har svårt att prata, han har svårt att svälja. Hon tycker att han är dålig helt enkelt. Om han inte får i sig någon vätska så är det nån dag om att göra. Jag hör på hennes röst att hon tycker det är ett obehagligt samtal.
Så kan det gå när man vill ha rapporter, alla rapporterar. Men jag förstår inte hur man kan rapportera så olika om samme man? Under samma dygn?
Summan av kardemumman blev - att - jag är tillbaks på ruta ett.
Jag kommer inte att göra några roligheter i helgen
Jag svävar mellan hopp och hopp.
Hoppas innerligt att det får bli ett inte så långt, utdraget förlopp för den 89-årige gamle mannen som ligger i dvala i sin säng....
Får man hoppas så??
NBG - vad är det?
Här följer en mycket mycket "light-version" och förenklad bild, men ger kanske en liten inblick i vad NBG är.... OBS. mycket svårt att hitta uppgifter inom detta halvhemliga område.
********************************************************************
Nordic Battlegroup - vad är det?
Upptakten för inrättandet av Battlegroups togs vid Europeiska rådets möte 1999 i Köln. 2001 antogs ytterligare ett måldokument där EU slog fast att upprätta dessa snabbinsatsstyrkor.
Sverige, tillsammans med Estland, Finland, Irland och Norge beslutade sätta upp en gemensam trupp, Nordic Battlegroup.
Uppdraget består i att svenska försvarsmakten åtagit sig att från den 1 januari 2008 ställa en färdigutbildad insatsstyrka till EU:s förfogande. Uppgifterna som soldaterna ska vara utbildade för är att under begränsad tid, mellan 30 - 120 dagar, lösa uppgifter allt från humanitär hjälp till väpnad strid. Snabbinsatsstyrkorna kommer in i den inledande och oftast svåraste fasen i en konflikt.
Sverige är det land som leder NBG, de andra länderna bidrar med understöds och logistikfunktioner. Sveriges bidrag består av logistik, artilleri, luftvärn och underrättelseenheter, vid behov även flyg - och sjöstridskrafter samt andra typer av specialförband.
Totalt bemannas Nordic Battlegroup av 2 800 soldater, Sverige bidrar med 2 300, Finland 200, Norge 150, Irland 80 och Estland ca 50. För den militärstrategiska ledningen samarbetar vi med Storbritannien.
Den svenska styrkan består alltså av 2 300 kontraktsanställda soldater och officerare, vilka är heltidsanställda under utbildnings- och beredskapsperioden, som sträcker sig över 17 månader. Styrkan ska vara färdigutbildad och ställas i beredskap, beredskapsnivå R10, från den 1/1 2008. (R= inställelse inom 10 dagar)
Enligt EU:s koncept ska två styrkor stå i beredskap under varje sexmånadersperiod, för att vid behov kunna sättas in i två separata insatser. Det finns inga geografiska begränsningar för eventuella insatsområden, alla trupper är i princip multinationella.
Bemanningen startade 1/1 2007 med Frankrike och Tyskland som huvudansvariga för varsin stridstrupp.
Beslutsordning för insättande av styrka går via EU:s ministerråd som en förfrågan till respektive land som sedan lämnar klartecken. Den processen får ta max 12 dagar, sedan har berörd styrka 10 dagar på sig att inställa sig. För Sveriges del gäller att riksdagen beslutar om insats, Sveriges grundlag säger att regeringen inte får sända svensk väpnad styrka utomlands utan riksdagens medgivande.
Högkvarteret är beläget i Northwood utanför London. Chef för stridsgruppen är brigadgeneral Karl Engelbrektson (Force Commander), till sitt stöd har han stabsofficerare från samtliga deltagande länder. Vid en eventuell insats är det Engelbrektson och hans stab som leder insatsen i missionsområdet. Det finns även en militärstrategisk chef, generalmajor Bengt Andersson (Operation Commander), som har hjälp av officerare från flera olika EU länder. Det militärstrategiska högkvarteret omsätter de politiska besluten som fattas av EU:s ministerråd till militära planer.
Vid rekrytering till NBG betyder det rent praktiskt att efter genomförd grundutbildning kan soldaten söka till NBG tjänstgöring. Blir han/hon antagen följer en 17 månaders lång anställning som inleds med utbildning och senare med beredskap från den 1 jan 2008. Lön betalas under utbildningsperioden, samt ett beredskapstillägg under beredskapstiden. Efter beredskapstiden följer en avvecklingsperiod fram till den 30 november 2008. Utbildningen sker på ett flertal platser i landet beroende på vilken enhet soldaten tillhör.
Alla internationella militära insatser innebär risker, att vara först i ett insatsområde innebär ytterligare risker.
Om det inte blir någon insats kommer soldaterna att erbjudas möjlighet att göra annan utlandstjänst.
REGN...
Dessutom är det - livsstress - livsfunderingar - mörkt i mitt sinne
Skolarbetet fortskrider dock enligt planerna, katten är sjuk - fast kanske på bättringsvägen.
Men pappa är döende, igen.
Funderingar om att vilja finnas tillhands för fadern i hans sista dagar eller timmar, men man kan inte veta, han har gäckat döden förr.
Funderingar om hur faderns tillstånd påverkar skolflickans arbete och tankeverksamhet.
Funderingar om över allt praktiskt som vid faderns bortgång faller på mig, bara mig, enda barnet.
Funderingar om att hur jag än gör så blir det tokigt, i alla fall blir något lidande.
Frustration över att bara kunna sitta och vänta
Mammas Älskling sjuk ....
I dag på morgonen har jag varit iväg på sjukhuset med min Älskling, mammas lilla älskling.
Hmm... då pratar vi om djursjukhus och katten, men med stigande ålder (min ålder alltså) så blir man ju tossigare och tossigare...
För er som läst kattresan kanske det är lättare att förstå min frustration och mitt huvudstupa störtande iväg för vård!!
Alltnog Mammas lilla älskling fick svårt att kissa här på morgonen, eller rättare sagt, omöjligt att kissa. Med kattkompisens hastiga frånfälle i minne, med akut kisstopp, så blev det att ringa jouren och höra. Kissproblem är akuta tillsånd, ska tittas på omedelbart.
Nu var det inte stopp, ingen urinsten, utan förmodligen en infektion. PUST. Urinprov på en katt är inte lätt, så det fick bero, vi fick tabletter att ta.
Jo hoppsan hejsan vad det ska bli intressant att tillföra katten dom!
Så nu får vi se hur det går, om det blir nått i lådan!
Hösten är en underbar tid...
Måste bara visa vad jag har för utsikt från mitt köksfönster. Inte illa att stå och diska och titta ut på denna färgpalett. Nu var det inte sol när jag tog kortet, synd, för i solsken så sprakar färgerna verkligen....
Jag läser - och ryser inombords.....
Det ofattbara händer, igen och igen....
Jag läser i vår lokala tidning, pappersvarianten,
om en ung pojke som förolyckats i trafiken.
Jag läser min hemtidning,
via nätet, två unga pojkar har förolyckats i trafiken.
Nån har kört för fort, en annan har haft för avsikt att ända sitt liv.
Det spelar ingen roll hur det går till,
det är så åt helvete det kan vara ändå.
Dessa unga pojkar, just på tröskeln till vuxenlivet,
dessa unga pojkar har familj - mamma och pappa, syskon, kompisar, flickvänner kanske.
DET ÄR SÅ FRUKTANSVÄRT
...hur det gick till, vems felet var - spelar i min värld ingen roll
- de är döda, de unga pojkarna har ryckts från sina kära..........
...jag vet hur det känns när polisen står på trappan.....
Mellandag - i Bregottfabriken? ...
Att avsluta ett skolarbete är lite av en sorg. Idag ska jag lämna in min rapport.
Slut med igenomläsande, filandet med ord, nya infallsvinklar, nya uppgifter som dyker upp.
Jag måste bestämma att "nu är den klar"....
Lite som att lämna ifrån sig en ägodel.
MEN, JAG har lärt mig otroligt mycket i ämnet. Och egentligen så är det ju det egna lärandet som är grejen med att gå i skola. Förhoppningsvis så fångar det även någon elevs intresse när jag ska redovisa, för det är ett allvarligt ämne. Kan man tycka.
NBG - Nordic Battlegroup - Sveriges försvarsstyrka som ska stå i beredskap för insats inom 10 dagar. Sveriges nya insatsförsvar.
Nu när jag skriver detta så kommer jag på att jag skulle kanske göra en liten "light-version" som inlägg här på bloggen, för HUR MÅNGA vet vad det är????
Ska i alla fall tala om att nu är sommaren slut i Boden, frost i natt. Gräsmattan är helt vit.
Reflektioner på morgonkvisten...
Många tankar trängs i mitt arma huvud.
Gårdagens besök på sjukhuset rörde upp en del tankar som legat och grott under natten som tränger på och vill ut. Mest frågor faktiskt.
Erbjudandet jag fick hos läkaren var operation.
??? VA ???
Om man rör sig ute i samhället, bland "sjuka" och andra lite mindra sjuka - så hör man den allmänna åsikten att man inte får de åtgärder för sina krämpor som man eftersträvar. Man får nej nej nej - gå hem och vänta ut - gå hem och träna - gå hem.
Om man rör sig i nämnda kretsar så hör man även att det är problem att få vara sjukskriven, för att inte tala om problemen med att få permanent sjukbidrag/pension (eller vad det just för dagen heter). När jag för ett antal år sedan, återigen låg framme på Försäkringskassans bord så erbjöds jag att ta emot sjukbidrag. NEJnej, var mitt svar, jag ska ju bli frisk. Vad händer om man vägrar? Jo, man får det ändå - fast det tar lite längre tid.
Så sen i går har mina funderingar rört sig runt min krämpa.
HUR klen ÄR jag egentligen??
Hur klena är de som klagar?
Jag som tycker jag är så "duktig" numera. Eller har jag helt enkelt vant mig, undviker det jag inte kan.
Å förresten - jag är ju bara klen till hälften,
som tur är för annars skulle jag inte få gå på skolan......
...bara små reflektioner såhär på morgonkvisten, solen skiner - det kommer att bli en underbar dag - tre grader just nu, tre varma grader!
Så dumt
Varför då?
Vad blir bättre av det?
Egentligen vet jag inte vad jag ska där att göra, men nu är det så och klockan 10.00 ska jag infinna mig.
Innan dess ska jag ha hittat en parkering, (vilket har varit föremål för skriverier i den lokala tidningen, problemen med det alltså) hittat igen ortopedavdelningen i detta stora hus som jag aldrig tidigare besökt.
Lagt upp en plan - vad ska jag säga - vad vill jag ha?
En operation? Nää
En sjukskrivning? Nää
En alternativ behandling? Njae, har de sådana?
Jag vill ha mauellt lymfdränage, och det kan de inte ge mig. För det ger de bara till bröstcanserpatienter. Knäppgökar. När det är så bra.
Gud så dumt. Slöseri med tid och medel.
Teknikens under?
HÖJDEN AV LATHET?
Det är bara att välja....
...först vill man ha ett växthus,
sen
ids man inte gå ut och kolla tempen?
Min Kokbok
Min kokbok har återuppstått från det döda.Eller nästan i alla fall, utifrån tid och ork från min sida,
Jag hade en gång, på den tid jag hade en stadig och trogen datasupport i min son, en hemsida.
Där jag bland annat hade en avdelning med recept. När vi bytte dataoperatör så stupade hemsidan pga. mina bristande kunskaper och brist på sonens support. Recepten har jag ju kvar, så nu har jag skapat ytterligare en avdelning i min blogg där jag ska lägga ut recepten igen. (lite klipp och klista bara!!)
Förutom (mamma)LENA och testblogg så finns där en som rätt och slätt heter Lenas KOKBOK.
Ville bara tala om det, uttipåfallatt...
FREDAG, Jaaa...
Så idag kan jag njuta av min lektionsfria dag utan att ha dåligt samvete.
Tanken var att städa, alla goda husmödrar städar på fredagar - eller har jag fått allt om bakfoten?
Men eftersom jag är en mindre god husmor så tror jag att jag skjuter upp det.
Däremot ska jag om någon timme förflytta mig till närmsta köpcentra ca tre mil bort och inhandla öl till sambon.
Sambon har bytt jobb, ska bjudas på trevligheter i arbetskamraternas sällskap i kväll. Inte på lokal utan i chefens hem, med bastubad mm mm. Vilket kräver öl.
Såhär sista festtillfället hade han tänkt bjuda på hemlandsöl, men si - vårt lilla bolag i vår lilla stad behagade inte ha Presidentöl.
För - Jämtlandshatt kräver Presidentöl.
Fredag idag!
Egentligen spelar det ju ingen roll i min snäva värld vad det är för dag, jag är ju ändå till största delen hemmavid. Skillnaden är att på fredagar har jag inga lektioner. Så om jag vill kan jag strunta i skolarbetet på fredagarna och luta mig tillbaka och njuta av ledigheten.
Idag är det ju ändå TORSDAG, mina studier ska bedrivas från hemmet - sammanställandet av rapporten ligger som en snara runt halsen. Justeringar i texten, uträtandet av små och stora frågetecken, klipp och klistra. Läsa igenom för att se om det är begripligt. Ta bort alla upprepningar.... få det estetiskt tilltalande för ögat.
Så
Det är bra att det inte är fredag, för nu har jag en hel dag till på mig!
Dessutom, är det inte förrän på tisdag jag ska vara klar - tjoho.
Men jag tillhör den där gruppen som tror att jag har gott om tid och som får så fruktansvärt bråttom på slutet.
IDAG, ska den vara klar har jag bestämt, dvs ha dokumentet klart och utskrivet. Så den får ligga till sig nån dag.
Nu måste jag dock maila till min Major! Outrätade frågetecken måste fixas!
Att välja eller bli vald?
Nu på morgonen for mina tankar runt i en gammal tankebana.....
Upprinnelsen till tanken var att igår var jag och träffade en "militär"-person för mitt skolarbete. Jag är föga intresserad av titlar, så jag hade inte tagit reda på hans militärgrad. Men inser att i min rapport slår det lite högre om jag kan titulera honom - Major *** ** - i referenslistan... (fick fråga sambon, han har kolla på sina arbetskamrater)
Sen var det bara att följa "tankekejdan" - min f.d. svärmor, barnens farmor alltså var av den gamla skolan. Titlar var viktigt. Hade man inte studerat sig till en titel så kunde man ha gift sig till en. Majorskan, Läkarfrun, Apotekerskan, Prostinnan. I hennes fall Kronojägarfrun. Hon slängde sig med fruarnas titlar och levde högt på sin status som fru till en statlig tjänsteman. Vilket hade till följd att hennes son/min man, vägrade befatta sig med titlar. Min familj var inte speciellt fin, i hennes ögon. Bönder. Min åsikt om titlar sammanfaller med f.d.makens. Älskade sambon blir inte heller imponerad av titlarna som en del av han arbetskamrater bär, snarare tvärtom, ju högre grad desto okunnigare om "livet utanför streck och gradbeteckningar".
En skittövel är en skitstövel oavsett titel. Är och kommer att så vara är min åsikt.
Så till pudelns kärna. När jag tänker svärmor, så konstaterar jag att jag har bara haft en. För det är just svärmor/mamma komplexet som ligger slutet på mina funderingar.
Hur konstigt det än kan låta så har jag bara haft en. Eftersom jag tror på idén att människan är skapt för tvåsamhet så jag har varit två mest hela livet. OCH de män jag har valt - eller valts av - har haft avlidna mödrar. ALLA. Nu låter det som om jag dejtat alla män i Jämtland, men några stycken har det i alla fall blivit.
Hur mönster går igen, varför väljer man sin like? Hur hittar man dem?
Jag har haft problem med mina mammor, har haft två men de vill gärna glida mig ur fingrarna mina mammor... så de senaste 33 åren har jag varit utan.
Mönstret är så tydligt.
Nr 1 (efter skilsmässan) - förlorade sin mamma som barn. Nr 2, som jag senare blev sambo med, förlorade sin pappa som ung och modern var borta sedan några år när jag kom in i bilden. 3,4,osv hade förlorat sina mammor som barn - fått styvmammor - över huvudtaget haft trassel i familjen. I detta läget börjar jag fundera på saken - märker mönstret. Undrar hur i hela friden jag lyckas med urvalet? Lyser det "moderlös i barndomen" som en gloria runt oss?
Älskade sambons mamma är inget undantag. Han blev moderlös vid 8 års ålder. Hushållerska som sedan blev styvmoder.
Varför? Vad är det som gör att vi dras till varandra? Syns det på utsidan? För jag har som sagt inte dejtat en enda man med mamman i behåll, inte haft en enda "ny" svärmor.
Konstiga tankar tidigt på en onsdagsmorgon......
Givande dagar
Solen har lyst över oss, bara det är livgivande.
Vi har satt in glasen i växthuset, med andra ord är det färdigt för användning.
Nu trodde jag inte att det skulle bli något denna höst, men mina stackars tomatplantor fulla med gröngröna kartiga små frukter har fått flytta in!
Tack snälla sambo för allt arbete, inte lätt med mig som arbetsledare - ståendes "höfter fäst" eller allmänt pekandes!
Han har grävt, och grävt, satt ram som grund, lagt plattor både innuti och runt om. Och nu till sist burit glas och monterat det "lilla Lena" inte nådde upp för att göra själv.
Eftersom Älskade sambon är en "arbetsam man" så kan han ju inte sitta stilla utan nya projekt - här är hans nya eller om man ska säga hans parallella med växthusbygget, det är härifrån han tagit plattor och sand. Under dessa plattor, på den uteplats som fanns när vi flyttade hit, där bor myrorna. Och då snackar vi BOR. Nu har vi tröttnat, det går inte ens stå och vattna i rabatten för alla myror. Så nu får det vara nog med denna myrfarm - nu kör sambon bort överskottsjorden - sen ska där bli en helt vanlig simpel gräsmatta! Många lass blir det, ca 15 släpvagnslass......... jord måste expandera när man börjar flytta på den??
En tur till svampskogen blev det ju naturligtvis, eller två turer faktiskt - både lördag och söndag. Detta är söndagens fångst! Gissa vem som fångat i den gröna korgen? Lite udda svampfångt men jag kunde inte låta bli. Jodå, jag hade några bamse Karl-Johan och en goliatmusseron, också, bland kottar, kvistar, mossa. Blev lite nedslagen när sambon hittade kantareller, den fångsten är inte lätt att straffa så jag ägnade mig åt mossfångst i stället .......
Moss-resultatet.
06:56
Veckan inleds med en bloggpromenad.
Sen får vi se vad dagen har i sitt sköte.
Jag har mina små aningar.
Skriva rapport.
Blogga mera, berätta om helgens begivenheter.
Vila.
Soptippsfärd i eftermiddag.
Ojj, glömde - kolla i växthuset.
mm
mm
Skämmes tá mé f**n....
Exakt det borde jag göra!
Det knackade på vår dörr, en hink lingon. Rensade lingon. Det är bara det att det var inte idag, inte igår utan i förrgår! Jag har helt enkelt glömt bort dem - skämmes skämmes.
Nyss när jag stod och betraktade växthusbygget, solen, den återigen nyklippta häcken - visserligen genom altandörren men ändå. Så faller min blick på hinken som står på altanen.
Attans de hade jag ju helt förträngt tydligen.....
så nu har jag.....
plockat bort lite skräp och "påsat" dem - tre kilo - i frysen.
Utan en enda liten ryggböjning!
Tack snälla S-Å för dem, jag kan nästan förlåta att din hund pissar på min soptunna...nästan...
När jag ändå var i köket med kameran blev det en liten bild på svampförrådet också.... *fniss*
Det skulle varit roligt att .....
..kunna berätta för döttrar att ett av mina inlägg på min blogg väckt uppmärksamhet!
Men - jag har ju valt att vara hemlig, har ju varit hemlig i 1½ år.. (utom min sambo, å då tror jag inte han ens läser det jag skriver, han säger i alla fall inget!)
Det skulle varit kul att berätta att jag fick ett erbjudande från en Ragnhild hos Sveriges radio om medverkan i Karlavagnen just på grund av ett inlägg på min blogg.
http://momma.blogg.se/2007/june/nagot-jag-aldrig-gjort-forr.html
Där jag berättar om mitt tidiga möte med Carl-Göran Ekervald, när jag var ett litet flickebarn på 4-5 år, hur han såg mig och talade till mig. Det var inte så vanligt då i slutet på 50-talet. Carl-Göran var då just i starten på sin författarbana, idag en erkänd historiker och författare. Hans dotter blev senare min allra bästa vän, och är så fortfarande.
Det hade varit kul att berätta det för barna, och något annat alternativ än att avslöja bloggen finns ju inte - för - börjar jag hitta på nån annan anledning till hennes vetskap om mig, då är jag ute på verkligt djupt vatten.
Ljuga ligger inte för mig, jag har för dåligt minne för det! Och lögner föder lögner, så sant så sant.
I alla fall så handlade tisdagens Karlavagn om "personer som betytt mycket för mig" och hon skulle ha ringt upp mig innan programmet och pratat lite och sedan skulle jag ha pratat direkt i radio!
Visst, lockande, kittlande, men inte med mitt huvud som går i baklås ibland, som får regelrätta black out:ar vid stress. OM vi pratas vid och hon redigerat efteråt hade det varit en annan sak.
Men måste erkänna att liiite lockad var jag allt....
Livet är kort
BB
GB TV
IQ AB Ba BC C TV
FF LP EP UKV LSD
SSU RFSU TV
vpl OP
SKF LO ABF TV
SKF PR TCO DN TV
SKF VD SAF SvD TV
ATP KDS TV
GB TV
TV
TV
STOP
av Tage Danielsson
ur Tage Danielssons samlade dikter 1967-1967
Lärde mina barn att .....
När barnen var små, nåja i alla fall på den tiden de var tonåringar, så försökte jag lära dem att alltid vara ärliga, uppriktiga och tala om vad de gjorde. Vi hade en del kontroverser just där i ingången till tonårstiden, mamman var fortfarande blåögd och dotter påhittig.
En sak lärde det mig/oss och det var att ibland kommer man i den situationen att man vill berätta om något man upplevt, både det trevliga eller det obehagliga. Har man inte berättat hela sanningen från början så blir det omöjligt.
Men ska man få förtroende för sina föräldrar så man kan berätta så måste man ha en pakt - en överenskommelse om icke fördömande, att inte bli hackad på för att man berättar. Ett givande och tagande.
Hur mycket av mina döttrars förtroende vi fick det kan bara de svara på, men i mina ögon gick det väldigt bra. Till och med deras kompisar litade på oss.
Som tonårsflicka kan man hamna i situationer som man inte förstår, som man skulle vilja berätta om, men så har man "varit på fel plats", inte hemma hos bästisen utan ute på galej med killar.... Då är det inte enkelt.
Nu har jag försatt mig i samma situation, jag har inte talat om vad jag gör.
Så nu kan jag inte berätta!
Jag har inte berättat för mina döttrar att jag har haft en blogg i 1½ år, hemliga jag, men nu skulle det varit bra att kunna berätta för dem om en kul grej som hänt på grund av mitt bloggande........
Undviker arbete....
Jag har så svårt att komma igång med mitt arbete. Nu har jag läst bloggar, svarat på inlägg, stiftat helt nya bekantskaper, sökt av Tradera, lagt in nån ny vara till försäljning där, ätit frukost, löst både sudokun och namnsdagskrysset i dagen blaska.....
Då föll blicken på gårdagens "slänga undan" göromål som låg på köksbordet....
Etiketterna till svampburkarna låg där huller om buller..
Precis nödvändigt att göra just nu, just nu när jag behöver använda all energi till att påbörja mitt skolarbete?
Jag har skyllt på att jag inte fått något svar på de anrop jag gjort via mail, men, nu får jag ta och sluta skylla ifrån mig och sätta igång.
OM jag är duktig skolflicka och jobbar på duktigt så får jag säkert gå ut i det fina vädret om nån timme, visst????? Fast det ser kallt ut, "folk" har mössa och vantar på... jackorna uppdragna upp till öronen ungefär....
När jag har jobbat ett tag, då är det säket betydligt bättre, nästan sandalväder .......
Svampsafari
Svampen som jag skulle få lära mig är den exklusiva Golitamusseronen som jag sett men inte varit helt säker på tidigare.
NU är jag säker tack vare våra nyfunna svampvänner från Pitetrakten.
närbild av del av fångsten lördagens samlade svampar
nyvunna svampvänner i fikatagen - blåbärskaka och svampmuffins!
Allmänt om helgens campinghelg kan jag berätta att vädret varit både si och så. Fredag när vi kom trodde vi aldrig det skulle bli någon middag. Middagen skulle nämligen tillredas på murikkan över öppen eld. Till slut blev det uppehåll så pass länge att det gick göra upp eld, steka maten och rusa in innan nästa skur kom.
Lördagen bjud på strålande väder hela dagen, dock kallt på natten med frost och is på bilrutorna.
Ojj så kallt det var för fröken katt att göra morgontoalett... så kallt om de fina frökentassarna!
Det blev en strålande dag på tallhedarna runt Piteå med hög klar höstluft!
Åter till Sikfors, trött efter dagens fångst. Några kast i älven, men fiskarna hade nog andra intressen för på våra spön fastnade de dock inte. Vi såg två hoppande laxar, på väg mot sina lekvatten? Som tur var så hade vi annan mat med, och lördagens murikkastekning gick som en dans, och eldandet kunde fortgå långt in på kvällen. Jag kände mig som en sann Norrbottning där jag satt och eldade vid stranden!
Sikfors camping på andra sidan vattnet!
Exakt, vi bodde inte på Solskuggans camping. Vi hälsade på, vi hälsade på och köpte fiskekort. Jag tror och hoppas att vår kära Solskugga har förståelse för oss. Att campa på camping med katt är inte helt enkelt! En katt som helst vill smyga i buskarna....
Tack snälla Solskuggan att ni släppte in oss på fredagseftermiddagen och lät oss köpa fiskekort, trots att ni stängt för dagen!
Nästa gång vi kommer måste vi ta oss tid att prata och prata och prata...
Söndag - hemresa - regn igen. Men först hade vi en underbar lång sovmorgon.
Med andra ord så hade vi otroligt tur med vädret!
Söndagskvällens begivenhet, rensa och repa. I natt har torken och ugnen gått varma, bildligt talat.
Vi hade sex kilo goliatmusseron att ta hand om. Återkommer med vikten i torkat tillstånd, är som ni förstår inte helt klart än. "Trasslet" är golitatfötter som är repade och torkade. Suupergott att knapersteka och äta som snacks.....