Fredagens regnvädersgöraNär det regnar och är ruggigt blir jag inspirerad att baka.

Matmuffins och soppa till lunch

                   
           


image59

.......efter att smort sambon med soppa och kantarellmuffins
så samtyckte han till en resa till Haparanda och Ikea.............


Jag har regn hos mig ......... åh jag är en lustig figur, jag tycker om när det regnar!

Trots att vi har semester
Trots att det är Boden Alive

.... man får helt naturligt vara inne och greja, putsa lite på diskbänken, greja lite med blommorna, småpyssla i största allmänhet. Inga storstädningar utan just pyssel.
Blogga, sitta vid datorn och höra hur det skvalar utanför fönstret och inte känna att jag måste ut och ta vara på den korta sommaren.

Fast - det blev en rivstart utan like i morse när jag fattade att det regnade. Igårkväll klippte jag gräset. JA just det. JAG klippte, sen sambon startat klipparen vill säga. Å eftersom jag inte kan starta den själv så är det till att hålla hårt i handtaget så den inte stannar. Alltså klippte jag å klippte, kom till stuprörens avvattningsslangar som jag kastade åt sidan, enhandskast. Sen, när jag klippt klart hade jag ju naturligtvis totalt glömt att dom låg som döda ormar efter husväggen.
Tills i morse, klockan sex, då kom jag hastigt på dem. På med fleecetröja och regnjacka, sen kom jag på att jag skulle bli tvungen att böja mig där ute så jag tog på trosorna åxå!   "fniss"   Å så ut i regnet. Rättade till slangarna, tog in tidningen sen kröp jag ner i sängen igen och låg och lyssnade på bruset i stupröret utanför sovrummet. Och somnade så sött på andra örat.

Men nu är jag vaken och full av aktivitet, vet bara inte vad jag ska ta först och då hamnade jag här. Sambon grejar i garaget, garaget som är "fullt" med mina vävsaker sen Jämtlandsresan. Vävstol och varpa. Bilen får bo ute.  Känner ni kära bloggvänner nån som behöver en vävstol? Jag har en till salu, en stor och bred, med dubbel uppsättning trampor  (sk.dubbelkommando).  Jag måste skiljas från den, har jag insett.
Den vetskapen känns lite bättre nu sen jag bestämt  mig för att behålla den mindre vävstolen. Vi funderade och mätte och konstaterade att den skulle rymmas i källaren, så nu bor den där, väntar bara på några små reparationer. Sen så ska det bli färdigställande av hembygdsdräktstyget jag började på för många många år sedan.

Kanske jag ska titta vad sambosen gör........?? känner mig lite skyldig över tuppröran i garaget   :(
..

image55


behövs det sägas mera?

TÄNDER...Idag ska jag iväg med mina tänder.
Som tur är så är det inte så illa så
jag har dem med i en påse, än, men....


image53


Så får man hoppas att dom INTE bestämmer sig för
någon liknande åtgärd som medanstående bild visar ...


image54


Huvva ligen för en tandläkár

Solnedgång

image52

Straffångerymning?Nej nejdå!


Förra bilden - bara "genvägen" efter staketet upp på kraftverksdammen i Edefors!
Vy uppifrån dammen.....

nere till vänster bakom kröken är vår tillfälliga boplats

På rymmen .....Man kan undra i vilket land detta flyktförsök utspelar sig?
 
Om man tittar noga så ser man MammaLena  klängandes 
uppför den branta slänten, hängandes i trådstaketet.

Räddningen fanns där, längst uppe, grinden var öppen!


GRATTISGrattis ALLA som fyller år idag.

Grattis mig son på födelsedagen - idag hade du blivit 28 år om du fått fortsätta hos oss!
Ifjol hade jag förmånen att besöka graven, iår blir det ett minnesljus i den fina minneslunden här i Boden.

Grattis grattis......

LedighetskommitténDär har jag ett hedersamt medlemsskap!Något jag ALDRIG gjort förr .....Igår och idag har jag gjort något helt nytt för mig.
Jag har sprättat en bok!

När jag hade redovisningen i svenskan, läsa och referera en bok, så läste jag en författare som jag aldrig läst något av tidigare.
Men det gav blodad tand, jag sökte på Tradera och fann flera av hans böcker, bl a denna boken som jag fick tag på i helt nyskick trots att den kom ut 1959, osprättad!

Författaren har jag ett märkligt förhållande till, hmm förhållande och förhållande... men, han är pappa till min bästa väninna sen skoltiden. Han är den förste vuxne utomstående som "såg" mig som litet barn och pratade med mig trots att jag bara var ett litet barn på 4-5 år.
Han var rektor på realskolan, och realskolan var inhyst i mangårdsbyggnaden på vår gård. Varje morgon gick jag ner i backe för att möta denne märklige man, som förde ett vuxensamtal med mig. Jag minns det som igår fast det ju i det närmaste är 50 år sedan.
Anledningen till att jag inte läst något, märklig tanke egentligen, men det har känts som om jag bryter mig in i hans huvud, nuddar vid tankar som är förbjudna, för mig är han ju kompisens pappa. Jag har ju hört att hans böcker är lite "svåra", det kan ju även det vara en anledning. Nu tycker jag däremot att jag är så gammal så nu kan/klarar jag av att  ta del av hans tankegångar.

Sedan, när vi började skolan, så fick jag aldrig ha denne underbare berättare som lärare, eftersom han och hans fru av princip inte hade sina barn i klassen. Och jag var ju klasskompis med dottern.

Jag har förstått att han fortfarande håller bejublade föredrag på stadens bibliotek, idag är han 84 år men fortfarande aktiv.
Önskar jag hade möjlighet att ännu en gång höra honom berätta, med sin entusiasm och sitt bullrande skratt.
MIN författare är Carl Göran Ekerwald

Boken Kummingåkern ansågs när den kom vara en beskrivning av vår by. Jag vet inte riktigt om jag håller med, däremot förstår jag att "folk" tyckte han skrev tungläst och svårt. Med dagens ögon är den inte det - men nu snackar vi utgivning 1959, så om jag säger att han var före sin tid så ljuger jag inte.


 

FrösönFörut, innan jag flyttade från Jämtland, funderade jag inte speciellt på hur vackert det är där. Utsikten från Frösö Kyrka är ju omtalad. NU såg jag det verkligen.

Man blir verkligen hemmablind - kan det bero på att jag tidigare haft den vidunderliga utsikten från min altan? Oviksfjällen, längst åt söder sen hela fjällvärlden ända bort till Åreskutan. OCH, jag såg det inte ens, konstaterad om det var dis, eller snö på någon topp, eller om det var klart så man såg ännu längre.


Efter avslutninghögtiden i kyrkan åkte vi ner till Arnljotlägden som ligger inte långt från kyrkan.

image46

En liten beskrivning av vad Arnljotspelen är för något.

Mäktigt. Fantastiskt.


image47

Å så ett bildbevis att Bodenborna var där..... med den vackra vyn över fjällen höljt i värmedis i bakgrunden.


10 mm regnvarav 5 kom i mina stövlar!

Så kan det gå när man tar sig en tupplur mitt på dagen. Och minnet är försvagat.
Nog hörde jag väl att det regnade, men  ......
Dom bara lover å lover .....Igår var vi lovade REGN

  -  fyra droppar på altantaket klockan tre på eftermiddan
  -  femton droppar på mig när jag trimmat klart halv tio på kvällen

kan man kalla det regn????


Borta bra ....
Det är lustigt, men oavsett hur trevligt man har när man är borta så är det underbart att få komma hem igen!

Nu har vi varit "hemma" och gästat barn och bonusbarn. Bevistat bonusbarnets examen i Frösö Kyrka, det var 38 "syrror" som fick sina broscher. Sång och musik, ord på vägen. Så vackert och så stämningsfullt  - och varmt.
Jämtland visade sig verkligen från sin vackraste sida, ingen kallblåst alls.

Vi har besökt gamla pappan på hans boende, han sa inte mycket!  Är inte helt klar över om han visste vem jag var, min sambo hade han i alla fall aldrig sett förut. Fick ge en ordentlig redogörelse  vem sambon  var, som sen fick upprepas efter en stund igen när blicken återigen fastnat på den okände mannen i rummet ........!! 
Jag har funderat lite på för vem jag åker dit på besök för?  För pappans eller min egen. Idag minns i alla fall inte pappan att Lena varit dit, i alla fall inte när hon var där. Kanske förra veckan, kanske igår, kanske aldrig.

Men - framför allt så har vi fått "rå om" min dotter, eller om det heter våldgästat - för vi har invaderat hennes lilla etta med katt och allt.
Tre personer + en katt på inte så många kvadratmeter!  Men det har varit mysigt.

Jag är så glad att jag får ha mina barn som vuxna, att få ha en vuxenrelation. Det fick jag aldrig med min egen mamma eftersom hon var sjuk i sju år och dog när jag var 20 år, så bara det är en karamell att suga på....


JÄMTLANDimage43

Nu reser vi till Jämtland.

På fredag blir det högtidligt värre i Frösö Kyrka
när bonusbarnet har nått i mål,
hon kan från och med fredag titulera sig leg sjuksköterska.

Klart vi vill vara bland skaran som ropar HURRA .....


Altanmys ...Vad ska man ha bärbar dator till? Sitta ute på altanen förståss.....

Någa ögonblicksbilder .....

image39

taget rakt fram....

snett åt höger, skymd av datorn, vad gömmer sig där, jo.....

image40

LATA KATTEN .....

Om jag sträcker mig lite åt vänster, vad kommer då i blickfånget..

image41

KOLLA KOLLA