Strumpor på

Nu har jag gett  upp - gett upp sommaren

jag har satt på mig  strumpor , jag har burit sandalerna i källaren

Boden idag

Såhär såg det ut hemma hos mig idag när jag kom hem från jobbet!

snöiboden

Min Kökslista

Idag måste jag roa mig lite, i höstrusket
hittade denna tre-lista, rövar den och snickrar om den efter mina behov!


Tre saker som jag alltid har i kylen:
1. Lök
2. Vitlök
3. Soja + andra mystiska burkar och flaskor

Tre saker jag alltid har i frysen:
1. Svamp
2. Bullar
3. Färdiga matlådor till sambon

Tre saker jag alltid har i skafferiet:
1. Mjöl
2. Husmans
3. Kattmat

Tre kryddor jag alltid har hemma:
1. Flingsalt
2. Vitlök,  som torkad, -grovhackad, -rökt, -pulver, -salt.
3. Svart-vit-rose´-peppar i pepparkvarnen

Tre saker jag använder varje dag:
1. Min nya spis
2. Mina vassa knivar
3. Mina dimer-styrda kökslampor

Mina tre favoritgrejor i köket:
1. SPISEN
2. Spisen
3. Kaffekokaren


Tre saker som inte får komma in i mitt kök:
1. Ohyra, smuts å lort
2. Inälvsmat
3. Ohyfsade personer

Tre saker som jag skulle vilja ha i mitt kök:
1. Nya tapeter
2. Nytt golv
3. Nya köksluckor

Min älsklingsföda ....

63788-21

Boden - den 26 september kl 06.30

Höst - rusk - duggregn - men fint

63788-20

en bild tagen från vår altan klockan halv sju i morse..... t.o.m solcellslamporna lyste i morgondiset...

Ser ni att vår lilla villa ligger mitt bland hyreshusen, nästan i centrala staden.....

/L

ps. det vita är markväv som ligger och väntar på ett gruslass som skall vara underlag för husvagnsparkeringen. Inge fint att ha husvagn mitt på gräsmattan!


Trött - trött - trött

Är det sviterna efter den fina sommaren? Sommaren har ju verkligen varit otrolig, varm, full av arbete, intensiv på alla vis.

Nu är jag bara trött

Längtar till höstrusket !

Tänk att få ligga inne under en filt och läsa en god bo.
Laga några kulinariska rätter på den nya spisen och sedan sitta i skenet av levande ljus tillsammans med älskade sambon och äta länge länge......
Få tid till att engagera mig i mina lappar och min symaskin.

Att bara få ta det lugnt !

Visst låter den underbart.........
 

Höstdagjämning

Så är då vår underbara sommar slut - man kan nog förmoda att det är så.

Har vi passerat höstdagjämningen så är det nog definitivt slut  med sommarkänslan ..... och det känns verkligen när man är utomhus.

Nu är det hög luft och lätt att andas - jacka och ordentliga skor på!

Helgen har tillbringats halvt krypandes på knä i blomrabatter.
Jag har rensat en hink lingon, som en granne kom med i fredags.
Jag har varit "arbetsledare" för snickrande av upphöjt trädgårdsland  typ pallkrage fast mycket mycket större ! Å eftersom sambon grävt upp och lagt väv (och skall  grusas upp  i veckan) på husvagnsparkeringsstället, så fanns det mycket jord över att fylla min planteringslåda med.

Men - på min lista - "göra-innan-vintern-lista" som ligger på köksbordet och tittar på mig varje dag - där står inte mycket av det jag verkligen gör.... inte många punkter som kan strykas där inte.

Nya friska tag i morgon - kanske - ???Efterlyses: Klock-doktor - i Norrbotten ??

Jag har - numera - en gammal väggklocka från gamla hemmet.

Den mår inte så bra, den går - men slagverket låter mycket mycket märkligt ...

Ni som är här uppifrån - VART VÄNDER JAG MIG ????    Vem kan laga min gamla klocka?

När jag ser på den så känner jag att det finns många goda minnen förknippade med den.
En trygghet kommer över mig  - samma som jag kände när jag var liten och låg och hörde klockan i mörkret om nätterna ..... MÅSTE fixa den, så den får tillbaka "rösten" också, nu kraxar den fram sina slag...


Surströmmingsost från Skärvången

Vi har länge varit på jakt efter denna läckerhet.

surströmmingsost

Den var så god som vi trodde - mumms...

Ont i mitt huvud

Idag har jag så äntligen varit iväg för "samtalet" ......

Klockan 10.45 skulle jag vara där - jag hade ont i magen - jag mådde illa, jag hade huvudvärk. Om jag släppt efter det minsta så har jag kunnat vara för sjuk för att gå dit ..... men - så gör  ju aldrig jag , känner mig ungefär som korna som leds iväg till slakt - men jag följer snällt med ...

Jag protesterar inte - snälla lilla Lena, hon med rosett i håret - hon gör som dom säger ......


Det gick, det gick ganska bra, mina farhågor om att mitt kontrollsystem skulle haverera kom på skam.


Meningen var ju att jag skulle prata om sonens bortgång - men det är klart - hans död är ju egentligen kanske droppen som gör att det inte går längre. Så det jag pratade om minst var Mathias. ????

Jag är totalt okunnig om vad som händer när man talar med proffs - men - något märkligt hände.
Något som jag rakt inte hade förväntat mig, jag är ju där pga sonen. Jag hade förmodligen sänkt garden vad gäller mitt svarta hål.
 
Helt plötsligt så VET jag vad som hände mig som 1åring på barnhemmet. Det som kroppen inte velat släppa fram, det bara kommer - jag finner mig  helt plötsligt pratandes om det - sakligt och med en vuxens perspektiv - som om det vore ett obekant barn som drabbats, jag står bredvid/fast inte - å jag "ser" hela händelsen ..... kan utesluta personer som "tänkta förrövare" - det känns mycket märkligt, nästan läskigt. Jag vet att det inte är någon bekant farbror ???  Jag är där - igen - fast utan fasan av att inte förstå vad som händer.(för den vuxna kvinnan vet ju vad som händer)  Känner bara en stor lättnad - eller rättare, jag kände en lättnad när jag gick hem. NU har jag huvudvärk, sprängande värk. Nu kan inte tanken släppa, nu vill jag veta vem det var - och varför - och var det flera små barnhemsbarn som kom i kontakt med denne mannen. Var det ute i barnhemmets lekpark - eller var det inne, där vi skulle känna tryggheten och hemkänslan.

Samtidigt blir jag så arg - 52 av mina 53 år har detta legat som en tyngd och ett svart mörker över livet och livsglädjen, och personen i fråga förstod kanske aldrig ens vilken skada han gjorde det lilla barnet - barn på den tiden "förstod inte så mycket" - hade man för sig då i början på 50-talet. Undrar om han åkte fast för andra övergrepp?

SÅ vart det idag, lugnet håller nu på och lägrar sig - jag har visserligen många dagars och nätters funderande innan denna lilla pusselbiten är på plats.

SEN kan jag kanske komma till sorgearbetet efter sonen - verkar vara ganska mycket att plöja igenom innan jag når fram dit ......


Choklad

Jag undrar vad man har för brist när man mumsar i sig en hel chokladkaka? Bara sådär !

Det är så gott - till en början - sen blir det bara äckligt!

Jag hittade en halv schweizernöt på köksbordet nyss, rester efter "reskosten" sen igår.

Den är snart slut nu  ;-O

Pust - hemma

Så var vi då hemma igen

och åter igen kommer jag till tanken - VAD är HEMMA ...

När vi åkte hem i fredags så var vi full av iver  - jag/vi skulle åka hem, träffa barn, barnbarn, fader, exet, ev gamla bekanta -  se gamla staden .... insupa atmosfären av "hemlandet"  -"lanne vårt" ...

Resan gick jättebra, kissen var lugn och fin, inga renar framför kylaren, inga älgar heller för den delen. Inga andra missöden....

Så är vi då där, vi sover och bor hos exet, invaderar hans hus, skrämmer hans katt ....

Träffar dotter och måg, träffar bonusson och hans tjej, vi plockar trattkantareller med dottern - som för övrigt blir förkyld just som mamman kommer - illa .... vi äter god mat tillsammans ex , dotter och måg, vi har en mysig lördag med andra ord.    - dag 1 är slut (lördag)


Söndagen startar lite rivstartsartat - iväg på "hemmet" till fadern, som inte varit iväg och röstat... ?? ... ?? ... som VILL rösta, men inte riktigt minns ... ???? ....
Hur gör man ?,   - får han inte/ges han inte möjlighet, till att rösta så blir inte det bra - inte  bra för han - för han vet  ju att det är val, han läser ju tidningen så det missar han ju inte.
Nu är han inte dement, men vissa luckor har han ju.

Problem - problemet är nog mest mitt - och min moral?

Jag gör det jag anser vara rätt - jag vet ju  vad han röstat på - de senaste 67 åren (eller vad det blir när man är 88 år) så jag tar med honom - och jag hjälper honom med  valsedlarna.
Jodå, vi diskuterar noga och ingående namnen på sedlarna  - men - jag hjälper honom att stoppa i dom i kuvertet för det var för svårt, jag slickar igen, han lämnar dock själv fram dom till valförrättaren .....  
Han har röstat, han har getts möjlighet att göra det han alltid  gjort, det han anser vara bland det viktigaste att göra.

Om han inte minns - idag eller nån annan dag - så kan personalen i alla fall påminna honom och tala om att: - Du var ju iväg och röstade, du åkte ju med dottern på vallokalen, kommer du inte ihåg det ???? Du var dit!

Jaha, när detta äventyr är över och val-lokals-besöks-kaffet är drucket med fadern på hemmet så stormar vi vidare. Mot staden och  bonusdotter och barnbarn nästan en timme försenade....Umgås fort och intensivt med dem innan hon skall vidare på jobbet ?!
Sen en tur på staden innan bonusbarn nr 2 och barnbarn skall besökas och middag hos dem skall avätas ......

Efter några timmars besök så är det snabbt tillbaks till "hem-byn", ex:ets hus och packande av bil - vi ska ju  befria ex:ets garage från det sista ur gamla hemmet, hemmet som inte finns mera.

Så i morse reser vi då HEM !? Efter några mil så säger vi nästan samtidigt - sambon och jag  - att det ska bli så mysigt och härligt att komma HEM ???


Jag är så glad att jag fått göra mitt höstbesök i hemtrakterna men NU är jag hemma  - i mitt lilla bo...


Mot Jämtland

Idag har jag bakat svampmuffins, gjort filodegsrullar, handlat grejer för matsäck, städat ihop i huset, pratat med grannen om postintagning, burit ut soporna, packat lite kläder, packat svampkorgar, stövlar, svamptork ?? (kanske), kattbur i bilen, helt enkelt förberett vår höstresa till Jämtland och hembyn som sett mig växa upp. Numera EJ till "nya hemmet" - dit får jag aldrig komma på ett självklart sätt mera.
Men - jag har sådan tur att min ex:make bor kvar där i byn och hos han kan man bo och vara! Så då bor jag, sambon och kissen i hans hus och gästrum!

jamtflagga

Så nu blir jag borta härifrån några dagar......


Altan i september

Altan i september


Här kommer en bild på altanen - som den är nu inför vintern.

Jag antar att detta är sista bilden på blommor och altan för detta
året - det var allmän frostvarning i natt.

Utmaningen

Nämn tre saker du gillar med ditt ansikte

1: Ögonen har varit mitt + - nu vet jag inte längre - men dom är mycket vackert gröna och stora.
2: Har en ganska gullig näsa, eller lustig om man så vill!
3: Uttrycksfullt kanske, omedveten om alla skavanker - lever mitt ansikte sitt liv.


Nämn tre saker du gillar med din kropp

1: Inte så stor - enkel att hålla rätt på!
2: Midjan - eller rättare - förr hade jag midja, men man ser fortfarande var den satt.
3: Jag anser själv att jag har ett tydligt kroppsspråk, hoppas jag för det är själens spegel.


Nu går vi på insidan

Nämn tre saker du gillar med dig själv


1:   Att jag är snäll ! Och vill alla väl. Inte slår tillbaka när jag blir slagen på.
2:   Att jag (nästan)alltid lever som jag lär.
3:   Att jag alltid ställer upp. 
Ta utmaningen den som "står på tur"....


Bond brudHörde just uttrycket på TVn 


Men - det är ju exakt vad jag åxå är.... i själ och hjärta, och det går alltså ALDRIG aldrig ur ....
hon satte bara ord på känslan

en gång Bondbrud alltid bondbrud

Del 3 av 100-listan - slutet!

Nu börjar det här nästan bli långrandigt - måste lägga på ett kol och färdigställa den.

Men det är ju lite kul att inventera i minnesbanken, ojj va mycket jag hittar som jag inte visste fanns kvar :-O


48. Har varit bondmora, fast bara månskens-varianten. Haft amkor, kalvar, häst - som fölade 2 ggr, hönor - massor av hönor, sommargrisar.... hund och katt räknas liksom inte till bonderiet - men dom fanns åxå.

49. Har mellanlandat i Bangkok, två gånger.

50. Har stickat 14 norsktröjor, hittills - med äkta norska uppskrifter och allt...

51. Älskar att dansa, bara dansa inte kringaktiviteterna - som dricka och ragga. Blir mycket mycket sällan numera. Tyvärr.

52. Lärde mig dricka och tycka om öl på min resa till Australien. Jättevarmt var det å få ta en kall öl ute på en servering - toppen...

53. Har pendlat 12 mil enkel resa till mitt arbete. Så går det när man följer hjärtats röst och flyttar från arbetsorten.

54. Jag är övertygad om att om jag inte aktar mig så drunknar jag när jag duschar.


55. Är personen som alltid pratar med obekanta - i köer - på bussen - har tilltalat folk på tunnelbanan till dotterns fasa. Om inte annat så kan man ju sända ett leende. (konstigt egentligen - lilla blyga Lena?)


56. Läser nästan aldrig bruksanvisningar - förrän efteråt - när det hakar upp sig.


57. Har åkt med husbil på Nya Zeeland - badat i varma svavelosande källor. När jag öppnade resväskan i nästa land - så luktade allt svavel. DÅ kan man kalla det för "svavelosande" .
 
58. Har varit helt sjukskriven i 5½ år. Har lyckats knapra tillbaka en arbetsförmåga på 50%.

59. "Stora Kärleken" ville ha en tjock kärring - jag blev en tjock kärring. Stora Kärleken ville ha mig hemma - jag blev sjuk så jag kunde vara hemma. Stora Kärleken intog mina tankar och mitt sinne.

60. Hade många glada och trevliga stunder tillsammans med "Stora Kärleken" men priset blev för högt.
Kroppen sade ifrån, kroppen var tvungen att flytta från stora kärleken, huvudet förstod/visste inte varför.
Jag bestämmer mig för att flytta, efter 7 år, jag vet inte varför - bara att jag måste - för att överleva.
När jag flyttat och det gått någon månad inser jag att han tagit sig in i  "mitt sinne" jag äger inte en enda egen tanke, törs inte tänka en egen tanke rättare sagt - tänk om han inte tycker jag passar, tänk om jag inte får "vara med å leka" .........
Jag - den självständiga väduren, politikern, ensamstående mamman, tigermamman, den som alltid kommer ner på fötterna, jag som alltid vet och kan - är helt tom och blåst i knoppen.
Det som skrämde och förargade mig mest va Att JAG gått på det....
Den typen av psykisk misshandel är förmodligen mycket vanligt förekommande, och ingen vet. Jag har en god vän, som under många år blev utsatt för fysisk och psykisk misshandel i hemmet (för det ena leder ju till det andra) , så jag tycker jag borde ha sett tendenserna. Men nej, gick i fällan med hull och hår.... med vidöppna ögon.

61. Jag äger en jättestor varpa.

62. Kan ganska många svampsorter, som jag är  bergsäker på. Mamma2 och jag var riktiga skogsmurvlar, så länge hennes krafter fanns.

63. Har haft husvagnen uppställd och haft båt vid (och i!) Orkangerfjorden i Norge i flera år. Pendlat dit varje helg! Jag älskar havet,   Norge-havet, med flo och fjaer. Trots min livrädsla för vatten. Förklara det den som kan.

64. AVSKYR när folk gör sig lustiga på andras bekostnad. Och kan inte förlika mig med folk som utnyttjar systemen för egen vinning. Det slår tillbaka på dem som verkligen behöver dem.

65. Har ormfobi, och mask också för den delen - alla djur utan ben!

66. Tycker om att studera folks betende.... tänk att sitta på en servering och titta på folk.
Har ni tänkt på en sak: Alla är på väg någonstans när de kommer ilande eller strosande, mer eller mindre fort  kommer dom .... Alla.

67. Återtar mitt huvud, äger numera mina tankar och törs stå för dem - även de knäppa - de är åxå mina!

68. Har återtagit min vikt - har gått ner 25 kg. (fast nu har jag gått upp "några" för mat är ju gott)

69. Går i sandaler från 1 maj tills snön kommer. Av princip - och för att det är så underbart att vara barfota. Att kunna vifta med tårna!

70.Pratar ytterst sällan i telefonen, ringer helst inte.

71. Äger tre vävstolar, delar av är utlokaliserade på en höskulle i jämtland. Kunde inte skiljas från dem - inte än i alla fall.

72. Kan och vet hur man går med kryckor.

73. Har "hittat" min ÄlskadeSambo på en dejtingsajt !! Eller vem som hittade vem?
Sambon - den store dikesgrävaren!
Han som är mitt stora stöd i livet, han som tar mig som jag är - han som köpt mig ett trädgårdsland igen. Jag som skulle bo i lägenhet resten av livet, har tack vare Älskade sambon fått komma ner med händer och fötter på och i jorden igen ..... Han som är mitt allt..... mitt sött och salt ....

74. Jag kan sy, och laga mat. Det KAN jag. Annat fuskar jag med.... det mesta faktiskt ....

75. Har ett barnbarn, ett eget, sen har jag tjing på ÄlskadeSambons tre barnbarn .....

76. Anses ha ett "rörligt intellekt" vilket jag tar som en stor komplimang. Det är kanske därför jag anses vara en god lyssnare och tröstare. En som kan ge goda råd, har ganska stor källa av erfarenhet att ösa ur.

77. Är snäll, försöker vara snäll, vill vara snäll. Men - korna är också snälla !

78. Har tyvärr varit tvungen att begrava min son.

79. Tror med bestämdhet att sonen kontaktat mig från andra sidan. Jag fick en mycket stark ingivelse att ringa en person i Östersund, jag beställer tid för konsultation, jag vet inte varför.
När jag sitter där så visar det sig att hon även är medium, och sonen kommer. Hon berättar saker som hon inte har kunnat veta - hon berättar hur det gick till, hon säger saker på det sätt som sonen skulle uttryckt det. Jag är övertygad. Han (sonen) tyckte jag dröjt länge - "du var svår att få hit" var öppningsfrasen.

80. Har flyttat 5 gånger sedan 1999. Kissen och jag. Senaste 2 gångerna tillsammans med Älskade Sambon.

81. Har ett enormt stort förråd av nonsensvetande. Fast rätt som det är så kommer det till användning - vid de mest märkliga tillfällen.

82. Det jag vet och kan om datorer har jag i princip lärt mig själv. Blev ju sjuk just när datorerna gjorde intåg på arbetsplatsena - men - eftersom jag är intresserad av bokstäver så hakade jag på och skaffade dator hemma. tack och lov annars hade man nog varit ute i kalluften nu.

83. På tal om bokstäver, så har jag alltid velat skriva - men -  .......... stäverna kommer i oordning - mest!

84. Det var nära att jag köpt växthus och startat växthusodling i större skala - väldigt nära.

85. Vet fortfarande inte vad jag ska bli när jag blir stor ???

86. Och eftersom jag har den övertygelsen att allt kommer till mig när tiden är mogen så sitter jag lugnt här på min nya altan och inväntar "mitt mål i livet" något måste jag väl ändå vara ämnad för .. annars känns min slingriga väg till dags datum väldigt bortkastad.

87. Älskar att köra bil - fort och hårt. Under min tid som "mycket orörlig" och det var på gränsen till att jag klättrade på väggarna - då kunde jag kryckgå till bilen och avreagera mig på den!  OBS, dock aldrig någon fart-bot!?

88. Jag , Älskade Sambon och Kissen (=campingkatten) är mycket ute och campar, vi fiskar och grillar (nja inte så många fiskar  kanske), vi eldar, vi plockar svamp. Vi sitter på en stubbe i skogen och avnjuter tystnaden.
Det är det som är lite av tjusningen  att hitta partnern på datingsajt, man kan önska sig någon med liknande intressen. Och vårt matchade och passade, och vi bodde bara 6 mil från varandra. Utan datorns hjälp hade vi förmodligen  aldrig träffats - tänk vilken förlust.

89. Jag gråter väldigt sällan - tyvärr. Är rörd och känslosam - men sällan en ordentlig "stor-gråt".

90. Har försökt programera om mitt huvud - med NLP. Gick bitvis ganska bra!

91. Är en fruktansvärt blyg person.

92. Har gjort demenstest - utföll till belåtenhet - ingen fara än på många år.

93. Försöker vara en ödmjuk person, försöker vara som jag vill bli bemött

94. Behöver vinna en större summa pengar - faktiskt - 8 miljoner är tydligen idealet, men jag kan nöja mig med betydligt mindre. :-)  5 kanske?

95. Är/var en hejare på att mjölka kor. För hand och med maskin. Kan göra ost, kärna smör. Koka grynost (jämtländsk specialitet), baka tunnbröd i vedeldad ugn.

96. Jag ÄR ganska händig av mig. Handarbete av de flesta sorter, trädgårdsodling, måla och tapetsera. Snickra - jo jag har även snickrat. Meka bilen dock, lämnar jag till den som kan bättre - älskade sambon t.ex är en hejare på det...

97. Har fortfarande inte gjort något just i mitt liv, skall nog snart bli nått - och börja göra något bestående. Inte bara "fara omkring"  !!!!

98. Hyllar livet -prisar varje dag som jag får vakna, får/kan stiga upp, varje dag jag får åka till ett arbete, varje dag jag får ha tillsammans med min Alskade Sambo, varje dag jag får ha mina barn. Försöker vara och visa min tacksamhet över de små tingen.

99. Har väldigt svårt för att vara långsint, visst, även jag blir sårad och känner mig förfördelad - men gräma mig och känna hat och agg - nej. Jag orkar inte.  Jag förstår inte hur man orkar vara sånn - år ut och år in. När man kan lägga eländigheterna och nesorna bakom ryggen och titta framåt - MOT NYA ROLIGA MÅL.

100. Lyckades till slut avsluta denna 100-lista - pust och pust igen....


JAA HURRA HURRA FÖR TELIA

Vi har kommit UT - jag blev så upphetsad när det fungerade

- så jag erkände i hastigheten för sambon att jag har en blogg. Jag som tjyvbloggat sen i våras ....

Underbart är det, å vilken fart - det bara svippsar förbi sidorna här.... varför har vi inte gjort detta förr kan man ju fråga sig då. Men - det kan ju bli bättre å ;-/ är ju den vanliga tanken.

Man skall alltså hålla sig till den som äger ledningarna - om man bor i villa och ska ha modemuppkoppling kan man ju krasst konstatera....

Nu är jag på banan igen .....

Del 2 av 100-listan .....

....... jaha, så har jag knåpat ihop en liten bit till...... mellanbiten i livet kanske?
NEJJ, jag som ska bli så gammal och en riktig go-tant, har bara kommit till första delen ....  :-)

Tycker fortfarande att det verkar torftigt, alla andra har så spännande och roliga saker att förtälja,men alla kan ju inte vara intressanta ...... här kommer ett axplock från "lilla grå" ...24.      Gifter mig vid 19 års ålder. Får maken som förmyndare i ett halvår eftersom jag var omyndig! Det var häftigt att gifta sig och ta makens efternamn. Långt senare insåg jag att en dela av mig försvann med efternamnet.
25.      Får tre barn i ganska rask följd, alla tre födda i juni – 19, 21 och 24. Perfekt timing för sommar-födelsedagskalas i jätteformat.

26.      Är hemmafru/hemma-mamma i 12 år, anser att jag fick förmånen att fostra och hjälpa fram mina barn på ett sätt som dagen föräldrar inte ges möjlighet till. Verkar som (hoppas på ) att  mitt fostrande gett dem en trygg grund att falla tillbaks på.

27.      Är en familj som ofta och gärna är ute på utflykt – om bara i kohagen. Man kan utflykta några meter innanför kostängslet och vända ryggen mot bilarna…. Huvudsaken man är ute.

28.Älskar att vara ute när det regnar – det FINNS inget dåligt väder, det vet jag – bara dåliga kläder, dålig fantasi och dåligt humör ….

29.      Mitt i solskenet med bildande av familj drabbas vi av dubbla dödsfall – mamma2 och momma2 avlider med 13 dagars mellanrum. Dock den kärnfriska mormor först. ”Det är inte rätt att barnen dör före sina föräldrar” ansåg hon – och skyndade sig att insjukna och avlida. Mamma hade legat medvetslös i tre månader, så mormors död var som ett slag. Men –allt fick komma i rätt ordning. Mormor bodde hos oss, var mitt stora stöd i livet i avsaknad av mamma, som varit sjuk sedan jag var 11 år.

30.      Gissa vem som ordnade med begravningar och allt som hör till ?

31.      Bananskalens drottning får ett jobb! Utanför hemmet.

32.      Lillebror börjar på dagis/lekis. Han gråter varje dag – mammans hjärta gråter.

33.  Bomben briserar – skilsmässa! ”Kvinnor finner sig” var faderns kommentar. NNEEJJ så i katten heller …. Det var faktiskt år 1989 inte 1800. Alla gifte sig för änkepensionens skull, jag skiljer mig.  Jag vet vart alla bittra sura kärringar kommer ifrån – det var de som ”fann sig”!

34.  Alltså - 36 år och ensamstående med tre barn. Får skylla sig själv. Se vad du valde bort. Gråter krokodiltårar när jag ser ett gammalt par inta sitt morgonkaffe på bron i morgonsolen. Så kommer jag aldrig att få det. Men – vaddå – jag är ju bara 36. Det är 30 år kvar till pension. Många möjligheter att hitta kärligheten är kanske kvar, även för mig – och framför allt, surkärringsembryot är väck….

35.  Har varit på tjänsteresa till Sicilien. Vi undrar om det är farligt pga Tjernobylkatastrofen? Italienarna var pålästa – kan vi släppa in nordbor, är de radioaktiva?

36.  Avdelning kändisar, de ska vi ja ha med ! Bjuder Bosse Larsson på kaffe.

37.  Kramar och får kram av Cindy Peters

38.  Rastar Anna Lena Löfgrens hundar – jodå hon var åxå med.

39.  Skjutsar Lasse Berghagen i min bil. Han ÄR stor … (storväxt alltså) annars inte så märkvärdig …. Då var Bengt Alsterlind roligare…

40.  Hans Kaldaras, MiaMarianne och PerFilip,  attans bananer jag minns inte längre - så länge sedan…

41.  Har träffat många andra mindre kända artister, en del helt okända förmågor, som gör ett otroligt jättejobb, som reser runt på servicehus och underhåller på det mer nära planet som jag tror jag uppskattar mer än ”stjärnorna” /divorna …

42. Har varit kyrkvärd i Min kyrka.

43.  Har varit deltidspolitiker inom kommun och kyrka.

44.  Vet hur valsedlar kommer till. Har varit ansvarig för valsedlarnas tillkomst för mitt parti inom min kommun. En process på ca 1 år.

45.  Är oftast barfota, - i gummistövlarna, även i vinterstövlarna! Alltid barfota inomhus.

46.  Har en icke fungerande kokbok på min hemsida.

47.  Kärleken kärleken kärleken kommer och sveper iväg med mig – 12 mil från nya hemmet …. Från barn och allt - lillebror som fortfarande ”bor hemma” fortsätter sitt boende och pappan flyttar in hos honom. Skifte i Bregottfabriken kan man likna det vid….. Om det var kärleken kan man diskutera – men just då var det rätt.


...fortsättning följer......

Min barndoms affär .....

Min barndoms affär har brunnit ner ...... dvs Gamla Konsum är borta.

Affären har ju flyttat för länge sedan, Konsum har byggt nytt  "nere på byn - i centrum" (??!)

Det har varit många andra verksamheter i lokalerna sedan dess - andra affärer, kontor, frisering, ett  ganska stort It-företag började sin bana där. Hade hela huset ett tag för sin verksamhet.

Huset har varit ett landmärke för mig - ett hus som stått precis nedanför mitt gamla hem. Som man alltid såg när man tittade "ner på byn".....

Huset finns inte mera......

Nu när jag hör om att det är borta kommer alla minnen som är förknippade med det - man tänker egentligen inte på vad just hus kan betyda... (jag kan ju bara höra och läsa webbtidningen-jag som sitter 66 mil därifrån)

När jag var liten så var det "vår" affär, affären som mamma skickade mig till med en lapp som hon skrivit. Jag förstår nu att jag inte var så gammal, för jag lämnade fram lappen - alltså kunde jag inte läsa.  Vilken ära att få gå ärenden åt mamma .......

Affären där man köpte kola, ½öres-kola, man fick två stora för 1 öre!

Affären man gick till (åkte spark till, varför var det alltid snö på julskyltningen förr?) på julskylningssöndagen. De hade dukat upp alla julvaror + leksakerna mellan dörrarna å just vid kassorna. Man stod där med näsan mot rutan så det blev immigt så man inget såg..... å längtade ....


Det var på den affären presenten/julklappen som aldrig har kunnat överträffats inköptes !

Där stod en röd symaskin, liten symaskin av plåt - den fungerade som en riktig symaskin och gick på batterier.
OHHhhh vad jag ville ha den .....
Sen dagarna efter stod den ju där på sin hylla, nästan längst upp - minns precis vart i affären. Varje gång vi var på affären så tittade jag på den och längtade och tjatade antar jag ... kan jag inte få ??? .......

men nej - för dyr - för onödig - du är för liten - kunde jag vara 4-5 år kanske.

Sen en dag var den BORTA - nån hade köpt min symaskin ...... åhh vad jag grät, å grät .... att det kunde vara mina föräldrar som köpt den existerade inte i min värld.

Så kom då julafonen - å där ÄR DEN - min symaskin !!!!!!


Jag har genom alla år och genom alla flyttar vårdat den ömt - nej - men från det att jag blev vuxen har jag vårdat den då. Den är inte vacker idag, men den står på hyllan i mitt sovrum!


Sen att vi handlat en massa annat på affären och att min bästis bodde i huset - pappan var Konsumföreståndare - att vi lekte på vinden - och utforskade källarlagret - det ingår liksom i minnesbanken. Som ploppar upp nu - när allt är borta.

Tur att man har så rymligt minne - där finns mycket märkligt att plocka fram!Del 1 av min 100-lista

Nu har jag gjort en del av min 100-lista.

När jag tittar på min barndomstid såhär uppspaltat så ser det väldigt torftigt och sorgligt ut ?

Men så var det ju inte, min barndom, nja i alla fall sedan jag kom till "nya hemmet" var ju underbar, fick all den uppmärksamhet ett litet gulligt snällt flickebarn behöver
Blev lite av pappas flicka, gick ute i hans fotspår hela tiden ....... kanske det var därför jag ramlade ner igenom höluckan ? Pappa hoppade över men jag föll som en sten, småbena nådde inte så långt!

Å så regnade det aldrig under mina bardomssomrar ......

Men  ni - varför är det bara sommar när man tänker tillbaks? Det var ju vinter, åkte ju skidor ju, å skridskor på plätten pappa spolade upp bredvid huset. Det var ju snö så pappa fick bära mig ner till storvägen när jag skulle på skolan ......

men alltnog  - här kommer första delen första 23 är lite av barndom


1.      Föddes den 1 april 1953, klockan 7.53 i Östersund, alltså en tvättäkta vädur.

2.      Har haft två mammor och två pappor, fast inte samtidigt. Lite otur med mammorna, mamma2 blev också sjuk, och dog alldeles för tidigt.. Pappa2 finns fortfarande i livet.

3.      Har bott 1 ½ år på barnhem, (spädbarnshem och "vanligt" barnhem), minnen som bara finns dolt i huvudet. Ploppar fram ibland och ställer till förtret.

4.      Minns ankomsten till gården där jag växte upp, lilla Lena 1½ , minns det tydligt - hur jag hoppade ut ur bilens framsäte ?!

5.      I nya hemmet får man påfyllning i mjölkglaset när man sullat slut mjölk med skorporna ????

6.      Lärde mig svära långa ramsor av drängen det första jag gjorde i "nya hemmet"

7.      ?Rymde? en tidig morgon när pappa och mamma var och mjölkade, de trodde LillaLena sov sött på kudden. Bara ner till drängen, och hans hörnskåp där det fanns falukorv som han skar med morakniv ? i tjocka skivor ?..

8.      Jag var ett otroligt snällt och beskedligt barn, snälla barn får sitta i knät, eller får nån annan favör framför de andra barnen det hade jag lärt mig i ett tidigt stadium. Inget bus.

9.      Växte upp som ensambarn i nya hemmet. Som ensambarn på en bondgård blev jag väldigt  bra på att roa mig själv, lekte många högljudda rollekar med mig själv (enligt hörsägen)

10.  Dompterade småkalvar som cirkushästar när jag var liten, och gick på lina och red på hästen hem från slåtten.

11.  Kan köra släpräfsa med häst, och hölass.

12.  Gick i simskola i 5 somrar! Simmar hjälpligt  ?.

13.  Ville (skulle) bli bibliotekarie, lekte bibliotek med ALLA böcker i hemmet. Såg jag nu när jag var och städade ut pappans hus.

14.  Sen skulle jag bli slöjdfröken.

15.  När jag var liten regnade det aldrig!

16.  Träffade en man när jag var 4-5 år som ?såg? mig, och pratade med mig som en vuxen. Glömmer det aldrig. Som dessutom förstod vad jag sa, det bubblade ju ord ur den lilla munnen, men han tog sig tid. Flera år senare blev jag bästis med hans dotter !? och är än.  Han är fortfarande trots ganska hög ålder en  erkänd författare och föredragshållare i Jämtland.  Otroligt ? märklig upplevelse för ett litet barn ? på 50-talet, när barn skulle vara tysta i vuxnas sällskap.

17.  Skröt för min lekkompis att jag minsann hade 7 syskon -  fast jag bodde inte med dem, hon hade bara en bror! Hennes mamma ringde hem till oss och frågade om det verkligen var sant.

18.  Eftersom jag bara hade 3 så fick jag gå hem till hennes hem  å nesligt erkänna att jag ljugit.

19.  Jag HAR 7 syskon! Hela och halva - aldrig bott med dom - men jag visste inte då att det var så många!! Den sista halva var just född, och mamma1 hade två ?oäkta? innan hon fick oss fyra inom äktenskapet som det så vackert hette på den tiden. Jag vet inte riktigt hur jag ställer mig till blod och vatten?

20.  Mormor1 hade 10 barn, med 9 pappor ?? Ordning och reda, pappornas namn som efternamn på barnen. Min mamma hade en helbror! (därav 9 pappor)Vid tiden för barnafödandet var hon ogift. Sedan på ålderns höst gifte hon sig med en  man som hon inte hade något barn med alls. Kanske ingen direkt merit för mig ? men jag är mycket imponerad av denna starka modiga kvinna.

21.  Hankade mig fram genom skoltiden, TÄNK om jag engagerat mig ? för jag är ju egentligen inte dum ? bara lat. Det ska gå fort fort.

22.  Jag började sy när jag var fyra år, för hand, av momma2:s gamla nattlinnen ?.

23.  Hade en egen sagotant, i grannhuset hos momma2, en gammal dam som läste Elsa Beskow böcker med mig. Hon hade all tid i världen för en lillflicka som jag?. Kanske där mitt intresse för böcker och bokstäver startade.


En liten början.... fortsättning följer.....

Tid vid datorn

NU förstår jag att datorn tar en faslig tid - av min tid!

Men det är kul med datorn, och inte negativt alls - men ändå!
Vi har alltså ingen internetuppkoppling i hemmet just nu - alltså stod alla (tre datorer till 2 vuxna personer ????) stilla, mörka och tysta igårkväll.

Man (läs jag) brukar säga att det är klart att jag använder datorn till allt möjligt, men nu förstår jag att en mycket stor del av användandet sker surfande på nätet, bloggandes, mailandes, kolla telefonnr, adresser, kartor, läsa tidningar, kolla "hem"-tidningen, ja nästan allt man gör ÄR ju faktiskt  ute i rymden!
Datorn har liksom blivit ett naturligt hjälpmedel oavsett vad man ska göra. Ska man ringa så kollar man där, ska man laga mat så kollar man där....... å så kollar jag ju vem som gift sig där hemma i hemlänet, vem som dött och fått barn !?

Så igårkväll, då hade jag en massa tid som jag inte viste vad jag skulle göra med, slötittade lite på TVn, stökade lite i köket, ryckte några morrhår på läppen, pysslade med blommorna - sen viste jag inte vad jag skulle ta mig för så då lade jag mig med Året Runts kryssbilaga. Å si, så fort jag lutar mig tillbaka det minsta händer det som hände alla blunddockor ... svipps kommer sovtåget!  På tal om sovtåg, så har jag läst någonstans om sovandets konst. För mig är det ingen konst, bara att göra. Men - insomnandet går i cykler, när sovtåget kommer och man inte kliver på så måste man vänta tills vet gått varvet runt s.a.s. Ingen ide att tjurligga å tro att man ska somna utan då kan man tända och lösa en bokstav till i korsordet, eller läsa ett kapitel till i boken - eller nått. Tills nästa gång man känner att - nu ....  Fast jag har ju inte dom bekymren, jag får snarare akta mig så tåget inte kör över mig ....

Så målade jag klart  det gröna på garaget, nu kan jag stryka det från min "göra innan vintern"-lista. Nu är det ljusblå  knutarna och vindskivorna ett minne blott.  Å så rensade jag i en buske, som inte stod på listan!  Det är väl därför det minskar så klent på min lista, jag gör en massa annat. Sen blev det mörkt, hör och häpna - så det var bara att gå in! Det var då jag insåg va tid jag fått över  .....

Sånnt är läget just nu....

Få se om vi lyckas ut å snåla till oss mån uppkkopplig nånstans i helgen.
 "Folk" har ju blivit så ordentliga /försiktiga så dom låser ju sina trådlösa ... ??!!

/L