Idag regnar det i Boden


Till allas vår glädje! Törs nästan inte säga så,med tanke på alla översvämningar och rapporter om dålig sommar man hör varje dag på radio och TV.
Vi har haft sol sol och åter sol. Nästan inget regn, så att det regnar är underbart!
Å så regnar det framför allt på den där lilla lilla fläcken i skogen som jag hittade mina tio kantareller på!
Hurra - kommer fler!

Eftersom det regnar så skulle man kunna vara inne och göra nått nyttigt. Skulle behöva tvätta fönster, kanske byta nån gardin, höstgardiner kanske? Dessutom är mina utanpåliggande persienner i stort behov av en tvätt.... vad mera, ja dammsugaren kunde ju behövas tas fram!

Näähä, vet ni vad jag gör! Tittar med jämna mellanrum ut genon fönstret, tittar på gudagåvan från himlen - vänder mig mot datorn och fortsätter surfandet......

Nu senast hamnde jag på stayfriends.se  - där har jag roat mig en långlång stund.

Om jag skulle ta och gå ut efter posten, kan ju vara nån tidning eller så som behöver läsas - under filten, tillsammans med katten?

Vaddå städa? Kommer så många andra dagar man kan göra det på........************
två timmar senare....
Året Runt fanns i lådan, katten makade bredvilligt plats åt mig under filten. Det kunde bara sluta på ett vis. Dessutom, trummade regnet rytmiskt på rutan så resultatet kunde bara bli ett.
Men nu är både katt och jag vakna, mat skall tillredas åt den tappre riddaren per cykel som snart anländer hemmet....


Påfyllning

Jag satt häromdagen lojt tillbakalutad i min solstol på altanen. Blundade och lät solen värma mig. Funderade på livet.

Funderade på vår semesterresa till Jämtland, våra besök hos barn och barnbarn.
Funderade på den påfyllning vi fick av minnen och intryck. Minnen av barnen, minnen av barnbarnen.
Man kastar lite vårdslöst ur sig att "det kan jag leva på länge", men vi får ju för det mesta ny påfyllning.

Så funderade jag på den påfyllnad som aldrig mera kommer att ske.
Att de minnen och intryck som jag  fått av sonen måste räcka resten av mitt liv.
Det blir ingen påfyllning, aldrig, någonsin.

Idag är det nästan tre år sedan sista gången jag fick träffa min son, fylla på med minnen. Det fattas 13 dagar på tre år. Tre år är lång tid, fruktansvärt lång tid att inte få träffa sitt hjärtebarn. Att bara ha gamla minnen att komma tillbaka till, inget nytt. Ingen påfyllning.

Världen omkring minnena förändras, vi blir äldre, systrar blir äldre, men lillebror är fortfarande 25 år, 1 månad och 28 dagar....

Jag är så glad att jag har mina minnen, som jag lojt kan ligga i solstolen och minnas.
Ingen bitterhet, faktiskt, utan bara med glädje i hjärtat.Har du sett herr Kantarell?

image75

Unik bild för att vara tagen i Norrbotten.

Mera trädgård ...

Uppbyggt trädgårdsland, som svämmar över.....

image72

Rädisor, gul lök, morötter, rödbetor och sallad. Lite dill skymtar också.

image73

image74

å så - förståss - POTATIS POTATIS POTATIS.......

tänk vad mycket som kan rymmas på tre kvadrat!
GUBBAR


image71

 

Kaffe, glass och jordgubbar! På altanen.
Kan det bli mer somrigt?

Varje kväll kan jag gå ut och plocka oss en skål jordgubbar.Kattresan

 

Jag påstår hela tiden att jag älskar min katt. Nu tänkte jag berätta lite bakgrunden till detta, jag tycker nämligen att hon verkligen har gjort en kattresa utan dess like.

 

När sonen var fyra år var vi tvungen att göra oss av med vår då tolvårige kattgubbe, stor sorg för alla i familjen men sonen blev betydligt mycket bättre i sin allergi.  Livsbetingelserna ändrades i familjen, mamman och pappan flyttade isär. Barn bodde hos mamma sedan hos pappa.

 

1996 var jag sambo med en man som det året skulle fylla femtio år, i sin ungdom arbetade han i två år i Australien.  På sin bemärkelsedag  skulle han vara så långt från Sverige som möjligt och det är Nya Zeeland.  Därför planerade vi för resa dit, men, innan vi åkte hade drömmen att återigen skaffa en katt blivit för stark. Sonen kom bara till helgerna, det skulle kanske vara värt ett försök. I februari var vi och hälsade på bekanta vars kattfröken var gravid, mamman såg precis ut som min förlorade kattgubbe, då för så länge sedan. Vi tingade på en kisse, en Måns.  Sen reste vi på vår  resa och var borta i fem veckor.

 

Efter hemkomsten åkte vi för att titta på kattungarna, "vår katt" visades sig vara en fröken, en Månsa med andra ord. Drömmen blev sann, i maj hämtades lilla Månsan hem. Hon var väldigt skygg och rädd, hade bott med sin mamma och syskon utomhus första tiden. Exakt datum för hennes födelse kunde inte anges, nån gång under sportlovet! (v. 10 alltså) Hon var rumsren och tam, men väldigt speciell.  Det var även dags för generationsskifte på hundfronten, så vi bestämde oss för att även skaffa hundvalp, så de fick växa upp tillsammans. Finnspetsvalpen Sessan kom till oss veckan efter.  


Nu var det liv och rörelse på "farmen" vill jag lova. På bondgården där Månsan växte upp fanns kor, hästar, höns och två hundar.


Någon månad efter att Månsan kommit till oss blev jag återigen dålig i min rygg och blev i det närmaste sängliggande, igen. Detta tog hon på verkligt allvar, vaktade mig noga. Hon hade full koll på mig, vaktade mig varje morgon så jag inte låg kvar i sängen. Hade jag bara stigit upp och bäddat så fick jag ligga hur mycket som helst ovanpå. Efter att Månsan kom i huset har jag aldrig behövt väckarklocka mera.


Månsan blev min katt, min följeslagare, mitt sällskap i smärtans dimmor. Nästan så hon förstod när jag behövde henne.


Ändå så levde hon sitt kattliv, jagade råttor, kollade på kossor, smög på hönor, busade med hunden. Hon hade full koll på allt och alla. Dock, väldigt skygg och rädd, för främmande, för barn men i synnerhet för karlar. Kom en man in på gården, svipps borta, länge.

 

Så kom uppbrottets stund. Månsan var då tre år. Jag  flyttar från sambon och hans gård, flyttar tillbaka till gamla hemmet.  Eftersom det inte är mer än tolv mil så sker flytten till största delen med min lilla bil, sex flyttkartonger per gång fick jag plats med.

 

Som straff för att jag flyttade, kanske, fick jag inte ta med mig Kissen! 
 "Hon ska vara kvar här och leva sitt normala lantliv, åtminstone över sommaren"  var sambons ord. Hans sätt att straffa mig, han visste precis var det tog.


Varje gång jag kom och hämtade nya saker i mina lådor, skuttade kissen omkring  och var så glad. Varje gång jag åkte slokade hela katten med morrhår och svans, varför gör du såhär mot mig var det talande kroppsspråksbudskapet. Jag led, Månsan led.  Men bestämt var bestämt!

 

En dag på senhösten ringer det på min telefon. "Nu kommer jag med katten! "
Inget om ifall det gick bra, bara ett konstaterande att nu kommer hon. Han hade tröttnat.

Dagen därpå kom en stackars liten skräckslagen, mager tufsig kisse. Hon tittade bara förebrående på mig, inga glädjeskutt, bara resignation. Men hon kände igen mig, och jag mutade henne med allsköns godsaker!

 

Stort hus, många lukter, många ljud. Farligt farligt, nästan allt är farligt för en katt från bondlandet.
Kattlåda är införskaffad. Men, vaddå. Fina katter skiter väl ändå inte inne, du har ju lärt mig det sedan som liten, säger blicken jag får. Vi löser det Månsan och jag, vi går ut i band tre gånger om dagen.
Jag har nu påbörjat min arbetsträning så jag är inte hemma hela tiden, men vi kommer in i passande rutiner. Att för kisse  gå ut själv är inte att tänka på,  för alla farliga ljud. Bilar, hela tiden, på stora vägen. Brum brum brum. Där kissen är uppväxt kom det inte många bilar. Postbilen, mjölkbilen å så grannen som puttrade förbi morgon och kväll. Å så alla barn som skriker och tjoar. Kissen vet inte att det är nästan en halv kilometer till närmsta, det låter så nära och farligt. Så att följa matte ut är tryggast.


Det dröjer bara till nästa dag så är jag förlåten, hos mig finns nog ändå tryggheten. Helkroppsmassagen som hon brukade få, tåmassagen likaså, småpratet.  Att få ligga i "mammas" säng. Ordningen är återställd.
Fortfarande måste jag ju vaktas på morgnarna, är hon okey, kliver hon upp som hon ska?


Våren kommer, kattandarna väcks till liv. Om man ändå skulle försöka sig på att smyga sig ut själv, om matte är så bussig och håller dörren på vid gavel så reträttvägen är klar. Det blir till slut små små turer  när jag är hemma och vaktar dörren. Efter ett halvår törs hon gå ut själv och göra sina toalettbestyr.

 

Våra band förstärks. Nu är det VI.  
Det passerar en del män genom vårt liv, jag är ju ensamstående! Män som noga undersöks och mer eller mindre fryses ut. Genom att stirra på dem! Vi släpper inte in nån i vårt liv.
 

Nya givar, flytt från stora huset på backen, till liten lägenhet på byn. Nya lådor som plockas fram. Paniken lyser i kattögonen. Jag tjyvpackar i påsar, men försök lura en katt. Vi kommer iväg, kattskålen, sängen, det viktigaste får vi iväg så vi kan bo in oss. Men, så kommer det stora männet. Var kissar en fin katt som är uppfostrad att gå ut? Låda? Två och halvt dygn kan en katt hålla sig. Sen var hon tvungen att ge med sig och "kissa inne". Det var med skammens rodnad hon satte sig, men sken upp när berömmet kom. Hon hade inte förargat utan gjort precis det som förväntades. Nu har Månsan (5) blivit innekatt, lägenhetskatt, med låda på badrummet!


Så kommer då den man som skall bli "Älskade Sambon" in i vårt liv. Han granskas lika noggrant som de föregående, men, nu händer något. Han passar, han får det bli. Nu inträder fenomenet som alla mammor känner igen, barnen kan leka och stoja med andra. Men blir man trött,  hungrig eller slår sig är det mamma som gäller. Hon älskar  "älskade sambon", verkligen älskar,  men håller fortfarande samma koll på mig. Är jag frisk? Stiger jag upp? Trotsa att hon älskar så, så ska jag finnas och göra precis som vanligt annars blir det kaos. Och det finns inget svartsjukeförhållande från min sida. Hon är min liksom jag är hennes. Så är det bara.

 

Så ska vi då bli sambos med "älskade sambon" och hans katt. Nya lådor, ny fasa i kattögonen. Hon har varit med i stan hos sambon och hans Einar-katt. De ordnade upp sitt revir lugnt och stilla, såsom två äldre prövade katter kan göra. Nu är de stadskatter.

 

Så trodde man att vi skulle leva lugnt och stilla stadsliv, sambon och jag och vår två katter.

Men så blir Einar-katten sjuk, han blir trött och magrar. En morgon i april blir han så akut sjuk att det blir katthimlen bara efter nån timme. Alla är bedrövade, men mest nedslagen är Månsan. Hon sitter vid dörren och ska iväg. Hon gråter.


Vad göra.
Jag får kontakt med en "prata med katter" kvinna.  

Vi åker dit, kvinnan vet ingenting om oss. Efter en timmes tid kommer kvinnan och Månsan tillbaka till mig. Kvinnan berättar vad Månsan "sagt".

"Hon sörjer djupt sin kattkompis, han var ju hennes ledstjärna nu. Nu äntligen hade hon hittat en kattvän hon kunde förlita sig på å så försvann han. Jodå, hon visste att han var borta, men hon hade inte hunnit fatta vart han skulle gå så hon hann inte ta avsked. Så tvätta inte filten (som jag just tänkt på morgonen), den luktar fortfarande Einar, jag behöver den ett tag till. Å så alla lådor,  jag är rädd för lådor. För när lådor kommer fram så vet jag inte om jag kommer med eller om jag blir lämnad kvar. Å nu när Einar är borta, så lämna mig inte ensam. mm mm. " En del saker var väldigt speciella, som ingen i sin vildaste fantasi kunde hitta på. Märkligt, eller så inte alls märkligt utan helt naturligt.

 

Sommaren blir en campingsommar för stadskatten. Vi lämnar henne aldrig ensam hemma numera, nu när hon inte har sin kattkompis. Hon älskar campinglivet, älskar jakten, älskar råttorna. Blir dock något sur när det bär av hemåt. Men, får hon bara vara där vi är så ?.

 

Så blir det vinter och ny flytt, långt. Det tas fram lådor, packas. Men nu har jag äntligen lärt mig, man ska tala om vad man gör. Tala om att vi ska flytta, VI ska flytta allihop. VI ska ta våra saker och åka långt alla och VI ska komma till samma ställe alla - där VI ska bo tillsammans.
Ingen panik i kattögonen. Hon svansar mellan lådorna, kollar lite, kryper ner lite här och där.


Så kommer den stora flyttdagen, sambon kör en bil jag kör min. Kissen åker med sambon. Kissen tyckte inte om att åka, hon skrek å då snackar vi skrika, i tio av de 60 milen. Sen tystnade hon tvärt, då var sambon tvungen att stanna och titta om hon dött! Men nejdå, hon hade gett upp. Med jämna mellanrum stannade vi och satt tillsammans i sambons bil för att bevisa att alla var med. Så kom vi då fram till vår nya bostad och allt var frid och fröjd.


Sommaren kommer, vi campar och reser, till Norge, till Jämtland. Eller bara en sväng utanför stan. Vi fiskar och plockar svamp. Månsan älskar det, även bilåkandet kan hon acceptera bara för att få bo i husvagn.  


Så kommer vi då på att vi ska köpa villa. Flytt, lådor plockas fram. Lugnt, spännande, mysigt. Tänk vad det gör mycket när man begriper, att man skickar rätt signaler.

 

Så nu framlever gamla Månsan (11) sina dagar som stadskatt med tillgång till stor altan och gräsmatta.  Från att vara född i Jämtlands norra fjälltrakter, varit bonnkatt, en period nästan vind för våg, innekatt och finfröken, campingkatt och nu stadskatt med rätt att vila på altanen. Å så får hon ha sin Älskade husse!

 

Jag är så glad att hon vill bo hos mig. Att jag får vara hennes sol. Att jag får ha henne som min Älskling. Att hon nu litar på att det jag gör gör jag för hennes bästa. För det vet hon.  Man ska inte lägga in mänskliga beteenden i djur, jag vet det, men nog förstår de mer än vår mänskliga hjärna kan begripa.

 

DET KALLAR JAG KATTRESA!

 

Katt på semester


Märkligt - men - trots att katten varit innekatt, numera nästan aldrig är utanför altanen så när hon kommer ut på camping kommer jägaren fram!

image70

Ledsen pappa ...Idag har jag sagt upp pappans abbonemang på  Östersundsposten!

ÖPn har kommit alla vardagar till mitt barndomshem och dess köksbord så länge jag kan minnas.
Pappan var den som först skulle läsa, vi andra satt och väntade på vår tur. Jag hade min sittplats mitt emot, vilket hade till följd att jag lärde mig att läsa upp-och-ner! Först stavade jag mig igenom rubrikerna, men med tiden blev jag ganska driven uppochner-läsare. (Vilket jag sen i livet haft ganska god nytta av ibland!)

Jag frågade killen jag pratade med hur länge pappan haft sitt abbonemang och fick till svara att det fanns en siffra om 34 år. OJJoj va länge tänkte jag då direkt. Men sen kom jag på att det var ju inget att hänga i julgran, min dotter är ju 34! Men det var kanske så att de började med nån form av dataregistrering då, för minst 50 år har han abbonerat - innan köptes den på kiosken nere vid stationen!

Nu är tidningsläsandet förbi för pappan - han kan inte läsa eller bläddra eller ens hålla tidningen.
Å ändå så tycker jag att jag tagit ifrån honom nått???


Jag är så ledsen pappa - men i morgon kommer det ingen ÖPFörsta campingnatten


image68

Man kan nästan påstå att vi stod nära vattnet. Vattnet är Ångermanälven.

Lite längre bort  låg en hög med länsar som jag antar varit sjunkna och nu på senare år uppdragna ur älven, Nostalgin slog till. Jag hörde min barndoms timmerbåtar som tuffade på Storsjön om vårarna just sen isen gått. Drog timmerbuntarna för vidare transport till Indalsälven och sen ner mot kusten..... Eftersom det är höjder runt Storsjön i min hembygd så blev det ett märkligt eko av båtarnas tuffande - rullade runt mellan höjderna  - över vattnet....

Tänk vad en till synes ful hög vid älvens strand kan framkalla minnen man trodde inte fanns kvar!

image69

UTMANING


Jag har fått en utmaning - kul - för jag brukar inte få utmaningar! 
Det finns en latmask i Sundsvallstrakten som brukar underhålla oss med sina underfundiga samtal ......... får man en utmaning av denne klurige ordvrängare måste man bara anta den - eller?

Det går (tydligen) ut på att räkna upp tre viktiga föremål, inte personer, som är viktiga för mig. Klurige latmasken har redan konstaterat att det är en skenbart enkel fråga, men vid närmare eftertanke blir det nästan omöjligt att säga vad/vilket man river med sig.  OCH, är det lugna puckar blir det annat är vid en krissituation.

Om det brinner i mitt hus?  Förmodligen tar jag med mig: 
  
   Bärbara datorn
   Foton
   Katten Månsan (jaja jag vet, men hon är viktig och nästan en sak!)


Om det brinner i mitt hus litar jag på att älskade sambon fixar det där med försäkringsbrev mm*********************************************


Fast - egentligen - så skiter jag fullkomligt i döda ting.
Efter livets hårda skola så har jag lärt mig att  "saker" är utbytbara, kan återskaffas, men det kan inte barn och närakära...


Så jag ber tusen gånger om ursäkt, men

Mina tre "saker" kan ändå bara bli:

Älskade sambon
Älskade barnen/barnbarnet
Älskade katten (kan man älska en gammal 11½ årig katt??)Tji alla tjyvarför nu är vi hemma igen!
Hörde på radion när vi var på väg hem att det varnades för att berätta på bloggen att man reser på semester!

- OCH -

.... det hade ju jag gjort, förståss!

Men si, nu är husfolket hemma så nu  får tjyvarna besvärligare.
Dessutom har vi så bra grannar så hit törs ingen sticka näsan!På resande fot ....NU äntligen, efter tre veckors semestrande på hemmaplan är det dags för semestertripp för oss. Anledningen till att vi inte kommit iväg är ju rapsodirocken. 
Nu är det snart färdig packat i bil och husvagn. Sambon dammsuger, går på affären, pantar burkar. Jag ska vattna blommorna, blogga, bära ut soporna, prata med grannfrun, stänga av alla stand by, mm, mm.
Katten sitter och häckar i min garderob - för säkerhets skull. Hon anar oråd!

Resan går till Jämtland, förståss! 
"Campingen" = fricamping vid en älv utanför Östersund, till kattens förtjusning. Många möss blir det... 

Det blir grillparty en kväll för barn och barnbarn, det blir middag på en av stadens krogar för mig och mina två bästisar från skoltiden. Det blir säkert besök i staden för både mig och sambon. Det blir mysigt.


Sen åker vi vidare till hembyn och våldgästar  fd makens garageuppfart, lånar  hans badrum, skrämmer hans katt med våran katt. Då blir det även besök hos förvirrade fadern på "hemmet".

Lördag åker vi till Ragunda och Vildhussens land, vridläktaren, nyttjar de två fribiljetter till Garvsyras spektakel som sambon fick redan i december . Fick och fick, han "köpte" dem på auktion. (Bjöd 20 kronor, fick två biljetter och två cd-skivor OCH 20 kronor!   fast jag tror det var skivorna han bjöd på och biljetterna var bonus för han bjöd så bra.   - får jag 100:-, bra, får jag 80:-, bra, får jag 60 osv osv...)

Söndag blir det puts och finkläder - kyrkobesök i barndomskyrkan! 
Konfirmandjubileum - 40 år?   VA??

Efter det resa mot Sundsvallshållet, besök hos dotter och måg - och mommas lilla gryn... Stannar nån dag, sen stilla resa mot norr.

Det är så kul att resa iväg -  ändå vet jag att vi kommer att  längta hem!  Borta bra men hemma bäst - å ändå så räknar jag ju Jämtland som hemma?  Förvirrat!

Ha de så bra - alla.Midnight Sun RhapsodyUtan sol men med regn!

http://www.nsd.se/artikel.aspx?artid=64496&cat=5&pageIndex=0&arkiv=False

Vi som bor här, som vet hur det är med ljusa sommarnätter har ju önskat att vi fått visa upp oss från den fina sidan - men ack nej. Blött och kallt - dock ljust!

Pioner i blomimage64

image65


Sambons nya leksak?Fast av färgen att döma så är det leksak för mig!

JAA - RÖÖD, var min första kommentar - vaddå pixlar, när tingesten är röd!

image66
När jag lika var på gång så tog jag en bild på "mina"  röda......

...behövs inga kommentarer till den böjelsen - eller?
image67
Nu ska jag ut och fota lite med "den röda", sambon är på jobbet lagom till 9-fikat, för att  terra dem som ännu inte har semester  ;-)Människan blir aldrig nöjdNu har vi varmast i landet i Norrbotten. Tyckte jag de sa på radion.

Gissa om vi släpar oss runt i skuggan - och klagar?


Natten som var tillbringade vi i källarens bäddsoffa. Snacka om lyxtillvaro.
Uppe var det +25 grader i sovrummet igårkväll runt elva-snåret.
Valet var ganska enkelt, i källaren var det 18 grader.

OCH - DESSUTOM - går det att få mörkt i källaren, en bristvara på vår breddgrad.
ÅterbrukOM man har svårt att böja sig, å dessutom har många långa altangolvbrädor över - då kan man bygga sig ett trädgårdsland!

image61

Nostalgi rabatt


Bakom vårt hus har jag skapat en nostalgi rabatt. Det är fortfarande ganska rymligt där, men med tiden ska det bli mera hoppas jag.

I fjol när jag städade ur "gamla hemmet" så var jag så fräck så jag var ute och grävde upp några av min barndoms blommor. Jag tog bara små små smakprov, för att inte förarga den nye ägaren. Därför ser det lite tomt ut i min rabatt ännu. Inte speciellt märkvärdiga växter, bara det att det är barndomens minnen i dem. 

Inte inköpta utan just de här exemplaren växte i min mammas rabatt!

Man blir tossigare och tossigare ju äldre man blir tydligen ..... ????


image60