SKRYT ...
När jag växte upp
fick man lära sig att inte skryta,
att inte tro att man var nått,
att aldrig aldrig aldrig framhäva sig själv framför nån annan.

Nu är det en annan tid,
och jag vill påstå att jag följer med i tidens gång

Vi har ju uppfostrat våra barn till att ta för sig,
så varför ska inte vi som är lite äldre också kunna få......

För nu vill jag verkligen skryta lite,
för jag tycker att jag varit så duktig.

I mina halvtidsstudier har har ingått tre ämnen
och jag har fått MVG i alla tre

HURRA FÖR MIG !!!!!
Besvärjelse...
... varje solig morgon läser jag en besvärjelse över mina "väg-damms-randiga" köksfönster. Kan det vara så att det dammat färdigt? Spelar ingen roll, nu går det inge mera.

Så - idag har jag varit ute med stege, hink och trasa.

Nu får solen fortsätta att skina på mina fönster......


Något roligt ......... nu måste jag pigga upp mig med något roligt, det här går inte, gräva ner sig i saker som inte går att göra något åt.

1.  Idag skiner solen från en klarblå himmel här i Boden. Det är väl något att glädjas åt, dessutom är jag ledig från skolan så jag kan vara ute hur mycket jag vill!

2.   Anledningen till att vi är lediga är att vi gått klart Sh kursen, och det betyder att vi haft vårt betygssamtal.
Det var ett trevligt samtal för min del. MVG.    + att han sa många snälla och trevliga saker till mig muntligen, som jag tagit till mitt hjärta och kan suga på  sådana dagar när jag känner mig misslyckad som skolflicka och människa! 


Så de´så
HEJ MOR!"Hej mor, det är bror"

Nej - inte i år heller - tredje morsdag som samtalet, det skojfriska underfundiga, inte kommer.
Jajaja, jag VET att det inte finns möjlighet att ringa från där sonen är.... men ändå!

Fast i år väntar jag inte på samtalet, men ändå så blir avsaknaden väldigt påtaglig en sån här dag.

En sådan här dag då man tänker på sina egna mammor, jag har ju haft två, tänker på sin mormor.......

Sånnt är livet, upp och ner.

Sommarfrisyr ....Har varit och klippt mig idag. Inför det besöket  kom jag osökt att tänka på gårdagens funderingar.

Å då skämdes jag lite.

HUR kan man klaga på att en tandlagning kostar 868:- ? En tandlagning som håller i kanske 20 år. Det blir 41.20 per år, 3.45/mån, eller 12 öre per dag. Eller för att verkligen inte ta till i överkant så håller den i  10 år  - fortfarande bara  24 ÖRE per dag.

OM man i stället använder samma pengar + lite till, sissådär 900:-  så får man en hårfärgning, som håller i tre i bästa fall fyra månader?? Sen är den bortklippt.   Det blir 7.20/dag.   Men allt här i livet är ju ett val.   Nästa gång jag behöver en ny tandlagning ska jag fundera på om jag inte ska ta av pengarna som av någon märklig anledning finns när de grå ska målas över.....


Livet är verkligen fullt av val, mer eller mindre viktiga.
 

Den senaste debatten ang hjärtsjukdom har ju varit dålig tandstatus. Då är frågan om man ska lägga pengarna på in eller utsidan. Gör ju inte så mycket med mitt nymålade hår när jag ligger där.Visst är det charmigt med grått hår?


Åttahundrasextiåtta kronor ........ är det värt det?

På sätt och vis är det ju det, fast å andra sidan så kan man undra varför man ska behöva betala så stora summor för att kunna äta?

Fast - det är många saker som kortar FÖR mycket. Förutom tänder, glasögon, livsuppehållande medicin. Sen kan man ju för rättvisans skull räkna upp en massa som vi faktiskt FÅR. Blir vi sjuka får vi specialistvård, akutvård, operationer, de behöver vi inte bekosta. Jaja, jag vet, egenavgifter, men sjukhuset kollar inte vårt konto innan de lastar ut oss ur ambulansen. Är vi tillräckligt sjuka så fungerar det, man får inte bara vara halvklen!

Men för att återgå till min tandlagning som kostade åttahundrasextioåtta kronor. 400 har väl varit mera lagom kanske, i alla fall för min plånbok. Men som sagt, man ska ju kunna äta också å då ÄR det bra med en tand där där det var en grop.

Jag bad om ursäkt för mitt misskötta garnityr, men jag hade tydligen överdrivit för tandläkerskan tyckte inte det var så farligt? Snäll tant! Så nu lovar jag att jag ska gå till tandhygienisten och fixa resten. Har fått tid. Å jag brukar inte fega ur, fast jag är feg.

Nu ska jag proväta min nya tand. Hårdbröd med ost och kaviar........


NaglarLäste härom dagen på bloggen och blev så otroligt inspirerad.

NAGLAR, bloggvännen SoP hade "gjort" naglar, kanske även jag kan?

Dessutom tycker jag att det passar så otroligt bra nu med fina långa naglar när jag förmodligen kommer att tillbringa min sommar med fingrarna i jorden! ????

På väg hem från tandis svippsade jag in på mataffären (tänk vad man kan köpa konstiga saker på mataffären nuförtiden) och inhandlade lite "startsaker"


image37

naglar är liksom inte min grej, jag äger en nagelklippare och en nagelfil.

Men jag hittade en liten broschyr med kom-igång-tips...

image38

så nu var det väl attans om inte även jag kan få ....

Tack SoP,  för tipset.HÅL!Man kan inte ens kalla det HÅL, det jag har i min tand! Den är jämnad med "marken" ......

Nu går det inge längre - jag måste uppsöka en tandläkare. Nu ska jag inte bara skylla på att jag ogillar tandläkare, jag ogillar ännu mera att det är så dyrt, att det blivit en klassfråga hur man ser ut i munnen. Eftersom jag "har lite problem med mitt garnityr" så registrerar jag nästan allas utstyrsel - omedvetet. Speciellt på TV, blir otroligt impad på fina vita, inte amalgamfyllt svarta, tandrader. Och konstaterar att: inga penningproblem råder där....

FÖR, hade jag också pengar så skulle jag naturligtvis inte hanka mig fram som jag gör, väntar tills nått faller bort. Dessutom "känns" det lite lite i en tand, så jag har gått och "bara inväntat" rätt tillfälle ;) 
De brukar liksom aldrig komma, de rätta tillfällena, att ringa tandis! Märkligt?  Det KAN ju gå bra ett tag till, eller så har man inte tid just nu, eller råd,  SEN ska jag ..... 

Men i min ålder och de tekniker som gällde förr så når man en ände.
Hmmm  - han sa det tandläkaren jag var till just innan vi flyttade. Och jag lovade heligt och dyrt att jag skulle söka upp en tandläkare det första jag gjorde efter flytten...  

Så nu ska jag börja mitt  letande efter en snäll, inte så dyr tandläkare här i min nya lilla stad....... ??
Och då snackar vi NU.
Strategin är att cykla dit och tjursitta tills jag får öppna munnen och dom konstaterar att: Sådär kan du ju inte ha det lilla vän,  vi måste hjälpa dig..... !  Verkar det vara rätt taktik?

Jag ska kolla när dom öppnar, äta en flytande frukost, eller eventuellt tugga "på andra sidan", ta tjuren vid hornen och bege mig ut på tandläkartidsjakt! 

NU!

FYY!

*****************************
I eftermiddag ska jag dit å få grejat!

Och - det var en underbart fin solig morgon att vara ute och cykla. Synd bara att det var till hälsocentralen/tandis resan gick!

de små liven klarade nattenJodå, de små liven klarade natten.
Jag drömde om dem hela halva natten och allt konstigt som kunde hända.Flyttat utIdag har mina plantbäbisar flyttat ut på altanen. Hoppas dom inte ska bli kall och förkylda! Fast - de bor i ett plastväxthus och käre sambon har ordnat värme till dom. En avdankad skotork! Han är inte dum min sambo....

För övrigt  så har det regnat hos oss idag, igen.  Jag fick ett ryck att jag skulle byta gardinerna i vardagsrummet, sagt och gjort, fram med dem. Men? Det fanns bara 4 längder? Sydde jag inte om dem? Nähä, icke. Alltså var det till att sy två paneler till. Vi har två fönster + altandörr i vardagsrummet. Dessutom så är fönstren lägre här än i lägenheten vi hade i grannhuset, men nu är alla gardinlängder SYDDA inte bara nålade, som vi haft sista året. :)
(dvs. jag sydde upp befintliga gardiner innan jag  la bort den, tjohoo  + dom jag höll på med i vintras när symaskinen pajade! ALLA är sydda, ootrooligt)

Det är väl ungefär vad som timat idag, JOOOO

nu kom jag på.....

Jag har ju kokat sylt! Lingonsylt. PÅ spisen, BAKOM spisen..... överallt! 
Satte på en stor gryta med lingon, tar ju en faslig tid att koka upp - tänkte jag - så jag började bära upp plantor från källaren och ut på altanen. Bär och kånkar och bär. Sen när jag kommer upp sista gången så luktar det så fruktansvärt illa .... VAD är det? frågar jag stackars sambon som är i köket. JO, min lingonsylt. Totalt glömt bort den, tur jag inte gått hemifrån i alla fall!! 


Säg den glädje...som varar.....

Idag hörde min arbetsgivare/arbetsledare av sig, efter 3½ månads total tystnad. Kallelse till utvecklingsamtal. Tänk över vad du vill framöver.......

Funderingar runt det, TÄNK om de erbjuder mig ett "förnedrings"-jobb, här i Boden?
Om jag inte tar jobbet, sparken? Tänk om jag inte får fortsatt tjänstledigt för studier, tänk om jag måste åka till ett nonsensjobb på min gamla arbetsplats i Luleå hela sommaren, tänk tänk tänk ...

Jag hade ju tänkt mig en termin till inom skolan, minst!

Oron gör att glädjen försvann, oron hoppade fram - tänk om, tänk si, tänks så.....
 Självkänslan som jag jobbat så hårt med, - svipps borta!

Jag har i alla fall fått bekräftat att jag inte är anställd på Samhall pga  mina förståndsgåvor, jag har faktiskt över medel i betyg i alla mina tre ämnen.  SÅ DE SÅ

VG +......blev betyget.....

Eftersom jag vet hur det är att sitta och vänta på sin tur, så hoppade jag fram och ville hålla mitt föredrag först av alla. Så nu ska jag bara sitta och luta mig tillbaka och lyssna på de andras....


ps. läraren brukar inte ge mvg på sånna här uppgifter, sa han, så +:et  ska väl symbolisera m:et, antar jag. Jippie!Mitt muntliga föredrag .......Idag ska mitt muntliga föredrag gå av stapeln. Jag håller på och samlar ihop mina uppgifter som spretar åt alla håll och kanter.

Inte nog med att det ska vara faktaspäckat, sanningsenligt, korrekt - det ska vara tankeväckande och underhållande också!???

Hur fixar man det?

Just nu, (fast det är ju inte sant - för just nu bloggar jag ju!) håller jag på och markerar stödorden i min text - känner att jag måste få ha mitt "manus" ifall jag kommer bort mig. Datorn är ett underbart redskap i alla fall. TÄNK på den tiden allt skedde för hand, skriva om skriva om skriva om, idag är det klippa klistra markera färga. Och framför allt, idag kan man öka storleken på bokstäverna så även en nervös halvblind redovisare ser vad det står på papperet!

Å så är sambon hemma och har semester, han är just nu på väg till tippen med delar av vår häck! HUR mycket häck har de där människorna tänker du nog! Jo, fortfarande för mycket och för högt och för risigt. Det blir nog inget klippande av häck idag, det regnar. Och mina händer är full av hagtorntaggar, trots försiktighet och handskar. Idag börjar "prickarna" göra ont, måste vara hullingar eller gift - nån som vet? 
Å om han inte kan klippa i häcken så tänkte han lägga om altangolvet. Jo, rätt - du hörde rätt! Nya altanen. Det har nämligen torkat ihop så otroligt så det måste läggas om. Då är han i alla fall under tak.

Å jag ska på skolan klockan två. Hoppas jag kommer med i första svängen av redovisare så det är gjort sen.
Till onsdag ska vi  göra ett referat i svenskan - SEN ska jag vara ledig och deltaga med liv och lust i sambons aktiviteter. I alla fall försöka göra mig ledig över helgerna!

Nu måste jag engagera mig i skolarbetet - MÅSTE......

Idag är "imorgon"Jag har suttit här och sammanställt lite politiker, jag har "lagt upp en plan" för hur jag ska redovisa.  Jag har sökt på nätet efter lite kompletterande uppgifter, jag har kommit igång ....

Men

Jag har också suttit och läst bloggar, trixat mig fram och tillbaka mellan olika, läst allt möjligt kul och tänkvärt, hoppas jag hittar tillbaka till er igen. Jag är så dålig på att minnas vart jag varit!

Så kom jag av någon anledning in på mitt eget spår "Bloggar tillägnade Mathias" och har läst där mina egna inlägg och allas fina kommentarer ...... Jag blir så rörd och tacksam för att någon läser mina ord.
Jag vill verkligen inte "verka märkvärdig" och stila med min förlust, göra mig till martyr. 
Jag bestämde när jag startade bloggen att jag här skulle få tillåtelse att skriva det som kommer för mig, rätt ut i rymden, skriva av mig min frustration.
I stället för att plåga vänner och bekanta, barn och sambo, med mitt ältande. De har ju nog med sitt.

Sen märker jag att mina nya bekanta, de som kommit efter har en rädsla för det som skett. De hakar aldrig på, vill inte veta.  Jag får aldrig prata om det som skett..... ???    
(tiden är uppdelad i före och efter numera, se inlägget  "
Min son är död" )

Att jag kom in på det här melankoliska spåret kan kanske ha sin grund i att jag rättade färdigt min novell i morse, efter samråd med läraren i svenska.
Jag hade utlovat en sällsam historia, såg jag  - på Mathias-bloggen, jo den kommer nu snart.

Vi skulle som sagt skriva novell i svenskan, mitt bidrag blev - Idag är dagen - Det var min sällsamma historia som måste komma ut först, så nu har jag rensat upp lite mera i mitt huvud. Lagt över i nya fack!

I morgon ....


I morgon ska jag börja samla ihop mig

Nu är det dags att sammanställa mina intervjuer - 9 personer jag jag träffat - cirka 12 timmar har jag tillbringat med "mina" politiker.

Att man kan få roa sig så på "arbetstid" !!!!!

REGNHärligt

Det regnar

Första riktiga regnet

Dammet försvinner - grönskan kommerHel veckaLänge sedan vi hade en hel arbetsvecka nu.  Fast, det spelar ju egentligen ingen roll för mig, jag knogar ju på med mitt oavsett veckodag. Den största skillnaden är ju om sambon är hemma eller inte!
 
Igår var det häckklippningsdag hos oss. Häck-ned-mejning? Den häck som fick sig en duvning var den mot gatan, gatans i särklass högsta och fulast häck. Nu är den bara fulast!  Häck, eller om det är ett pinnstaket....... förhoppningsvis så kommer det små stackars löv på den - nån gång.

Så nu står det en släpvagn full med ris lastad här utanför fönstret, väntar på vidare transport till tippen. (+ att det är minst två lass till kvar)
Om tippen kan man skriva mycket. Jag förstår inte riktigt hur de tänker här i vår kommun. Vi vet i alla fall vad som väntar oss i kväll. Ett par timmars köande. Måndagkvällar är enda kvällen det är öppet, annars stänger tippen 15.30! Å så ska vi ristippare stå i samma kö som "brännbara", "farligt gods","miljöavfall" mm mm ...... sen har de mage att fråga sig varför sopor hamnar i naturen?? En lång rad till alla avdelningar alltså, OM jag vore mer bekant med omgivningarna skulle jag def. överväga att slänga mitt ris i skogen, riset är ju av naturen kommet så det spelar ju egentligen ingen roll. Eller att vi finge lasta av det borta på värmeverket direkt.
Undrar just vart det brännbara hamnar? Om det fraktas härifrån eller om kommunen tar hand om det själva?

Konstigt inlägg det här - bara skräp alltså.

Idag ska jag inget göra, ev sammanställa lite intervjuer - trixa lite med mitt bildspel, inga lektioner. Kanske kurera ryggen?? Dvs, ta det lugnt framför datorn och absolut inte böja mig.....


Kungligt roligtJag roar mig på högsta nivå med mina politiker!

Jag har haft fem samtal/intervjuer med både hög och låg. Jag har tre till inbokade, sen hinner jag nog inget mera. jag ska ju skriva ihop mina tankar och slutsatser och redovisa dem muntligt den 14:e maj (dvs med början då, och OM jag känner mina klasskompisar rätt så är det nästan bara jag som kommer taggad den dagen, arbetsmoralen är inte så hög - tyvärr)

Mina teorier har kommit lite på skam, det där med "politisk parttillhörighet via modersmjölken" höll inte. Däremot kanske ingången i politiken - en sakfråga - gärna på det mycket personliga planet, en fritidssysslefråga oftast.  De som börjat mycket tidigt har kommit in via ungdomsverksamhet, "för att ha något kul att göra"  typ Unga Örnar, CUF, Vi Unga...

Men annars så ÄR DET SÅ KUL att få sitta å prata med folk! De berättar så mycket kul för mig! Kommunalrådet t.ex. - V-märkt - var otroligt engagerande. Han lever dessutom som han lär!  Har varit politiskt tänkande sedan barnsben och är fortfarande otroligt  entusiastisk, fortfarande vid 61 års ålder.
Så har vi fritidspolitikern/kändisen, för övrigt "Så ska det låta" - Stefan, som engagerat sig tio år politiskt , för kulturen och ungdomsarbetet i Boden. Som kände att han inte hann läsa in sig nog så han blev tvungen att sluta sitta i Kf och kulturnämnd eftersom han inte är hemma nog mycket. Men som ändå står på kommunlistan och är öppet politiskt aktiv. Han ÄR så gullig som han ser ut i TV, inga divalater där inte. En pojke som engagerar sig för sin hemstad med näbbar och klor.
Så har vi KD politikern, som slog hål på min tro om att i det partiet är man religiös, inte ens medlem i Svenska Kyrkan , eller någon annan heller för den delen. Hans föräldrar var dessutom mycket "röda", och medlemmar i frireligiös församling. Hans engagemang startade i och med hans tredje sons födelse, för att försöka slåss mot väderkvarnarna när man har ett handikappat barn.

Det var bara lite skrap på ytan.... det har varit otroligt kul som ni märker. Och det kommer mera! Jag måste väl strukturera upp mig lite för att "klassen" ska begripa vad jag varit ute på för äventyr.....

Första intervjunIdag ska jag börja mitt intervjuande! Spännande.

Första "offret" är en kändis! Känd från bl a TV, det ska bli kul.  HAN svarade på mitt anrop, till skillnad från kommunalråd och rikspolitiker  och andra "högre uppsatta" politiker!   Kan det vara beteckande på nått vis?

Ska bli kul och se om han är så gullig som han verkar i bildrutan? Såhär långt, kontakten via mail och telefon, har verkligen varit till hans fördel.....

SPÄNNANDE!