Torsdag - lektionsfri dag...

OCH, vad brukar det innebära? Jo att jag såsar på hela dagen!
Men OM man vänder på det hela, jag studerar ju "bara" 50%, jag kanske verkligen HAR en ledig dag....

Om uttipåfall man skulle kosta på sig det, bara vara ledig - från matte - engelska - bildbearbetning? Fast den där eländiga engelska förföljer mig både natt och dag,  jag t.o.m. drömmer om den på nätterna.  "fnissar"   Vi ska skriva en bokrecention på engelska... skriva,  just  det,  författa. Prata kan man ju alltid, på nå vis, slänga sig med svengelsa ifall det inte går på något annat vis. Men skriva!  Jag har lite problem där, om man säger....  Så just därför vore det ju elegant att börja redan nu, (för boken har jag redan tragglat mig igenon) så att  i alla fall börja  på, börja med att  hacka sig igenom andemeningen i min recension, för jag antar att det kommer att bli lite knivigt!  Kanske använda min "lediga dag" ändå till nått ...

Annars så står det inte mycket på programmet, kanske städa lite, "kattråttorna" rullar runt i hörnen när man går lite snabbt genom rummen så det kunde ju vara idé. Dessutom slänger jag ju undan engelskaskrivandet då å... Vad mera? Kolla lite på nätet, blogga lite, OHH jag glömde... Jag ska ju titta på film för sjuttsingen. I skolarbetet! engelskan igen som spökar, mera recention. Nu är jag ingen filmtittare alls, urusel filmtittare. På bio är inte att tänka på, för ryggen, och hemma har det bara inte blivit. Jag har så mycket annat jag kan pyssla med, tycker det är lite bortslösad tid. Förr, förut när jag var i sängläge, då tittade jag på TV, därför att jag inte kunde göra annat - inte ens gå upp och byta video (som det var på den tiden) . Jag tror det är därifrån den tiden jag har den där avogheten mot att använda användbar dyr tid till att "bara sitta ner och titta" när man KAN göra saker...  så är det nog, det har jag inte tänkt på förut! Deckare, korta i avsnittsform - där man inte "slösar" så mycket tid per gång det gillar jag ju att se.... men... Jag får väl ta fram en stickning så förenar jag nytta med nöje..

Jaha, vad blev det av det där inlägget?  Inget.   Jag har utforskat varför jag inte tittar på film, det var en mycket god förklaring - lite av Aha-upplevelse faktiskt.

Nu ska jag påbörja dagens - inte-göra-någonting-pass!

Bloggtorka - fast inte egentligen...

Jag är full av uppslag, idéer, saker jag måste ventilera, funderingar om livet i stort och smått....  Jaha, å än sen då? Innan jag hinner sätta mina funderingar på pränt så har de svävat iväg någon annanstans. Skulle jag händelsevis komma så långt som till en oskriven "Nytt inlägg"-sida, så börjar jag men förvillar mig bort i något helt annat...????
VAD ÄR DET som sker med mig? Okoncentration? Nja, kanske, för jag vill verkligen men det blir liksom inget.
Jag krafsar lite förstrött här hemma också, pillar lite med några blomblad, sopar smulorna av köksbordet - rätt ner på golvet(!), tittar undrande och frågande på mina tyglappar som är skurna + de fyra tygen om ännu inte är skurna, det som ska bli ett sängöverkast. Grejar med korten på datorn, tar in några i Photoshop, men sen  - ingenting. Plockar upp några virvlande delar av kissen som rullar runt i hörnen när man går förbi... inte ens städar gör jag!?? VAD sker?
Å samtidigt så är en annan del av mig full av vilja, man skulle nästan kunna tro att jag är två.... Mina två jag är bara inte i harmoni just nu, så enkelt är det kanske.
Kan det vara frustrationen av att inte hinna, trycket på mig hela tiden att sitta vid matteböckerna? Matteböckerna OCH  engelskböckerna? Känslan av att inte räcka till, inte hinna, inte kunna? Inte duga? Kanske det är så enkelt, att jag ser bara uppförsbacken och då blir det för tungt alltihop.

är det nog, om jag satsar på att det är förklaringen det så blir det säkert enklare - säger fru struts!



Idag - i Boden

image149

...visserligen från i går kväll när sambon kom hem, jag skottade en sträng så han tog sig in
Det hade kommit 3 dm i alla fall, kolla sparken!

image150

image151
Jag hann få med solen den lilla stund den var uppe!

Det är sådana här vackra vinterdagar man minns när sommaren kommer och man
tänker tillbaks på vintern .....





Igår ...

..skrev jag om det förunderliga ljuset....
... idag är det inte ljust alls, det snöar och driver, det är endast en grad kallt. Det blåser och yr snö så  alla fönstren blir fulla med snö - man ser inte ut.
Så fort det kan ändras?

              

I söndags var det snöfall, snöblask på vägarna efter kusten. Under veckan har det däremot varit ett strålande vackert väder. Idag blir det förmodligen lika illa som i söndags.
I söndags reste älskade sambon söderut med bil, idag ska han komma hem igen. Jag tycker av förklarliga skäl inte om att ha honom ute på vägarna, det blir inte bättre av att det är dåligt före!






Kommentarer (1979)



Ojj, vad jag spratt till - jag såg bara årtalet!

Nu var det ju inget årtal - det var antal kommentarer.

Årtalet - 1979 - min sons födelseår!  Jag läste siffrorna  som ett årtal.....



Hopp - det finns hopp...

I morse när jag gick till skolan, klockan  åtta på morgonen, så var det så underbart vackert.
Jag stannade mitt i steget och bara stod och insöp det förunderliga ljuset. Trots att det bara var i gryningen så strålade hela horisonten upp, nästan så det skapades skuggor.....
Nu är klockan tre på eftermiddagen -  det är fortfarande lika vackert... som om solen inte riktigt vill gå ner. Den vill bara fortsätta och fortsätta med detta magiska strålljus....

Matte...

Fråga: Vad läser du för kurs under vårterminen?
Matte A.  = Matematik kurs A på komvux. = Matematik kurs A på kommunala vuxenurtbildningen.
Svar:  Matematik kurs A på kommunala vuxenutbildningen


Nu har jag läst matte, vaddå LÄST, räknar gör man väl när det är matematik? Nytt påfund, fanns inte de uttrycken när gamla jag gick i skola! I alla fall inte på grundskolan. Då räknade man matte, hade matteprov - sk provräkning. Men i alla fall - nu har jag läst och räknat matte i snart två veckor. Ett har jag lärt mig, man ska avge bra och så exakta svar som möjligt, dokumentera hela tankekedjan... ungefär som min första rad!
Sen har jag kämpat och kämpat, tvivlat och åter tvivlat. Men i söndags morse - tidigt - iklädd endast morgonrock, sitter jag återigen vid matteböckerna. Sambon sussade sött på örat, jag kämpar med mina tal. Veckans beting var inte riktigt klart, måndag morgon nya svåra obegripliga avsnitt! Då där i morgonstunden bestämmer jag mig, klart att jag inte ska ge upp. Ja? Vaddå? Om jag inte klarar det, då kan jag gå en termin till, hålla på tills jag klarar godkänt!  Sen skrev jag ett långt mail till min unga smarta fröken och berättade om mina tankar. För - HUR ska hon veta om ingen säger nått?
Efter det så gick talen som en dans...
I måndags blev det nytt avsnitt - och nu har det precis som någon sa när de försökte peppa mig första dagarna. NU börjar de andra eleverna pusta lite... duktighetsbubblan börjar rämna på vissa håll. Tur man är så gammal att man törs ställa alla dumma mindre smarta frågor. Det är alltid någon som tyst för sig själv tackar en för det, dessutom behövde de inte utmärka sig ...
Men det bjuder jag så gärna på!

Mot matteboken


Funderingar om livet ...

Det där lät väldigt högtravande, men livet är lite så ibland. Jag har funderat en hel del efter mitt inlägg igår, funderat på livet, döden, vardagshjältar. Vad livet har i beredskap åt oss, en del kan vi inte värja oss ifrån, annat kan vi lätt kasta över axeln och gå vidare.  Jag har läst kommentarerna till mitt inlägg, Elisabeths kommentarer som griper mig djupt. Jag hävdar fortfarande, att hon är hjälten för dagen! Det som griper tag i mig är just detta att mista sin livskamrat trots att han finns där... att orka. 
Men - VAD har man för alternativ?   Man orkar.  Man måste.

När jag var ung var min mamma sjuk. I en sjukdom som egentligen inte fanns då, hypertoni - högt blodtryck, på den tiden -60 och tidigt -70-tal, var det ett symtom, inte en sjukdom. Hon var sjuk, vårdades långa perioder på sjukhus - men var därimellan hemma. Ibland lite bättre, men det "gick utför" hela tiden... Pappa var den som hade "jour", han var stand by hela tiden. I vårt hem fanns även min mormor, å så jag - en tonårig dotter.  Hoppet är som bekant det sista som lämnar människan, så, i början så hoppades man (läs vi) på att hon kanske skulle kunna sköta hemmet i alla fall, med hjälp av mormor. - Hon kanske blir så pass att hon kan sköta sina älskade vackra blommor ändå. - Hon kan i alla fall komma till köket och sitta och äta.....  - hon kan kanske ändå sitta på sängkanten igen ....... - hon förstår vad vi säger och svarar oss. 
Sen när hon läggs in sista gången på sjukhuset,  - hon är i alla fall inte i koma, - efter det, hon kanske vaknar upp ur koman - hon lever ju i alla fall - klart hon kan vakna om så bara för ett ögonblick.  -  hon trycker ju min hand när jag är där, så hon vet att jag är här.
Vi hoppades och vi trodde, trots att det inte fanns något kvar av den kraftfulla kvinnan som varit min mamma. Det som var svårast var just att hon inte var hon utan en annan obekant kvinna som såg ut som min mamma....


Under denna sjukdomstid hittade jag kärleken och gifte mig. Vi bosatte oss, på gammalt bondemanér i samma hus på gården fast på övervåningen. Vi levde där tre, sedan fyra generationer sida vid sida - kämpandes med det som mammas sjukdom gjorde med allas våra liv.


Det som plågade mig och gjorde speciellt ont var när jag fick mitt första barn. När man får sitt första barn ligger det nog i modersgenen att visa upp sitt barn för sin mamma. Något primitivt behov.
Min mamma visste inte, hon förstod inte. Jaha, har Lena fått barn? Uttrycklösa, frågande ögon.
Sen, om nätterna när babyn skrek så det hördes ner till mamma och pappa. Då gråter mamma och säger - "Nu gråter pojken! " Mamma var otröstlig, för "pöjken grin" .....
I min mammas förvirrade hjärna var det hennes egen alldeles för tidigt födde son som grät. Sonen som aldrig levt. Mitt barn, hennes barnbarn, var en flicka men mamma  visste aldrig på riktigt att hon fått en dotterdotter.
Tio månader senare avlider mamma, efter tre månader i koma - endast 50 år gammal.

Dagens funderingar rör sig i trakterna av hur min pappas situation var, men kanske framför allt min mormor. Hon som såg sin dotter, sitt enda barn, hennes allt,  tyna bort, försvinna bort i hjälplöshet.... Idag när jag har perspektiv och egna erfarenheter att falla tillbaka på så inser jag vilken fruktansvärd situation momma befann sig i. 
Mormor behövde dock inte uppleva mammas död. Trots allt, trots att vi levt med det i så många år, så dog mormor just före mamma.
Min mormor var en mycket klok kvinna, ibland "såg" hon sådant som vi andra inte förmådde se. Men det var inget hon gjorde affär av utan så var det bara, hon var en klok och realistisk person.
Hon hade bestämt sig för att det var fel att "barn dör före sina föräldrar".  Sista månaden talade hon oupphörligt  om detta, min kloka och fullt friska mormor. Som om hon ville få mig att förstå hennes tankar och idéer. På ungdomar vis så tyckte jag hon tjatade och tjatade om och om igen om detta - jaja, jag har hört. Men - jag hade inte förstått vad det var hon försökte säga mig!
12 dagar före mammas bortgång drabbas mormor av en hjärnblödning, inte så kraftig - "det här fixar vi lätt", var doktorn ord - men momma ville annat. Dagen efter avlider hon lugnt och stilla. Hon ger mamma möjlighet att även hon få gå till vila. I rätt ordning..... Barn dör inte före sina föräldrar....

Så idag har jag tänkt på min mormor, på hennes fasor att se sin dotter försvinna in i ingenmansland, se dotterns tomma frågande blick, höra dottern gråta som ett litet barn, att vara mamma och stå hjälplöst bredvid sitt barn.

Idag har jag tänkt på min pappa, som stod där hjälplöst och såg sin älskade hustru försvinna iväg, 43 år var mamma när sjukdomen startade - 50 när hon dog. Pappa endast 55 år, änkling - levde sedan ensam i alla år, alla 34 åren efter hustruns död.

Den som hade det bäst, trots allt, tror jag var min mamma!??  HUR kan jag säga så? Jag tror det är lite samma tillstånd som i feberyra, när man befinner sig i detta förvirrade tillstånd som min mamma gjorde. Man lever i sig själv på något vis, man uppslukas av det stora altet. Och eftersom man inte kommer ut igen, och kan minnas, så är man nog den som har det bäst! 

Sen har jag tänkt en tanke på hur det är att mista sitt barn, på det vis som jag gjort. Plötsligt, som ett blixtnedslag. Att inte kunna värja sig, men å andra sidan inte behöva känna skuld. Att veta att man inte kunnat göra annorlunda. Det är det som är min tröst. Jag kan inte, kunde inte göra något för att förhindra det som skedde. Det låg utanför min makt. Ändå lika fruktansvärt, men ändå ingen lång lång plåga och pina, ingen skuldkänsla - inte den ständiga frågan "vad har jag mer kunnat göra"?

Det var mina tankar idag.


Att lämna...

Idag är mina tankar hos en för mig helt obekant kvinna. Jag har läst hennes blogg under många månader, läst, ibland gråtit, ibland lett lite igenkännande, nickat i samförstånd. En blogg som berör. En blogg som jag förstår fyller samma funktion som min blogg gjorde när jag startade den. Säkerhetsventils-blogg.Har haft väldigt svårt att lämna kommentarer hos henne - VAD skriver man till en okänd kvinna/mamma/fru som är i hennes situation, när man inte känner varandra irl. Allt man skriver verkar bara platt och intetsägande. Den jag talar om är en kvinna i min ålder, Elisabeth, hon står där stark, mitt i det kaos som inträder i en trygg familj med man barn barnbarn - det kaos som inträder när maken drabbas av Alzheimers. Denna vardagshjälte vårdar (fyy vad det låter illa med vårda) ... Denna kvinna vårdar sin mer och mer förvirrade make i hemmet, hon står stark i det fruktansvärda att mista sin livskamrat trots att han fysiskt är där. Hon ska samtidigt vara ett stöd för sin tonåriga dotter som ser sin pappa försvinna mer och mer. Hon ska trösta svärföräldrar.... hon ska räcka till för alla. Hon räcker till för alla!

Idag har hon nått  vägs ände, idag ska hon för första gången "lämna bort" sin man! Visserligen, kanske, förhoppningsvis, efter nya mediciner kan kan komma hem igen. I alla fall periodvis. Men idag är första steget bort.....

Idag tänker jag bara på Dig Elisabeth, min okända vardagshjältinna!



Hopp om ljusare tider...

Nu är frökatalogen nummer ett när det gäller morgon-, middag-, kvälls-lektyr!
Frökatalogen, växthusboken som följt mig i närmare 30 år. Nytt sedan förra  sommaren  var att jag hittade en trädgårdskalender, för man minns ju aldrig vad man gjort eller sått eller skördat - eller när....
+  nytt för just NU de underbara böckerna jag fick i julklapp - mina nära och kära har verkligen uppmärksammat att jag "blivit med" växthus igen!!
Så nu läser jag frökatalog, tittar på underbara bilder i mina böcker - blundar och drömmer mig bort.. förs iväg på en underbar tripp genom vintermörkret och snövädret - svävar bort mot sommaren - förnimmer det svaga prasslet  i trädkronorna, sitter redan på altanen och tittar ut på trädgårdens blomsterprakt. Känner doften från blommor och grönska i den ljusa lite fuktiga sommarnatten....

oojjjj... jag var nästan där...

skickar dock med en liten bild så länge, på högen av lektyr som upptar mitt sinne just för stunden!




  

Insnöad...

Känner mig insnöad idag. Ute föll det snö igår, mera väntas under helgen - HURRA för min skidtränande sambo - hurra tycker jag med för det blir så vitt och fint.
Men - jag känner mig insnöad å huvudets vägnar med! Känner mig till och med LAT, hittar på allt annat att göra än att konstant sitta vid matteböckerna. Jag vet inte vad det sitter i,  - leda?  - trötthet? - förkylning? 
Är helt enkelt trött, redan....



Fortfarande förkylt ...

... men inte förtvivlat!

Förkylningen fortgår, enligt invanda mönster. Lite snuva, nysatacker, knaster i öronen, hostatacker ...precis som mina snuvor brukar vara. Om några dagar är jag säkert frisk. Idag har jag inga lektioner alls, i morgon har vi inställd lektion, dvs självstudier. Så jag behöver inte gå ut på flera dagar utan kan tussa omkring här hemma i godan ro, hosta och kraxa bäst jag vill, ligga lite, titta lite på TV, och framför allt räknaräknaräkna... Sitta lite vid datorn, fika goda mackor och dricka varmt te.... Allt har en positiv sida, så det så.....


Igår...

...gjorde jag det där som jag retar mig så fruktansvärt på - när andra gör! Jag gick till skolan  och var väldigt förkyld. Om det är något jag retar upp mig på så är det sådant, folk som tror att de är heroiska för att de gå/släpar sig till arbetet trots sjukdom. Eftersom min förkylning har en vecka på nacken så tror jag inte jag är så smittsam längre, det låter nog och ser ut värre än det är. Men det kan ju inte mina klasskamrater veta. Varför jag gjorde det? Vi hade första lektionen i engelska. Då bör man vara där. Mattelektionerna  senare på dagen stannade jag dock hemma ifrån, kan jag säga till mitt försvar!
Nu ska jag vila mitt värkande huvud, snyta näsan och lägga mig bekvämt på sängen en stund. Hjälpa de stackars "soldaterna" som strider för mitt välbefinnande, fullt krig pågår i mitt immunförsvar. Jag känner hur de/soldaterna bankar inne i huvudet, jag tror att det är de som springer upp och ner i halsen också eftersom det killar så, jag får sådana väldiga häftiga anfall av torrhosta. För att inte tala om nysattackerna!  ..fulla luften med stupade "fiender" ....


Söndag ...


Lugna puckar.

....... Vårdar förkylning, pillar lite med stilmallar på bloggen, räknar några mattetal, "åker skidor" - eller i alla fall följer skidskyttarnas framfart i spåren och på skjutvallen........

Visst låter det behagligt! nja, inte förkylningen då, men annars!

Sambon hemma, kommer att vara hemma hela nästa vecka, det ser jag fram emot. Hemma och hemma, jag menar arbetar på hemmplan. Nya jobbet skulle eventuellt innebära mycket resor, och så blev det. Men - huvudsaken är ju att han har ett jobb han trivs med, utvecklande och intressant. Så länge det nu varar, man undrar lite hur det ska sluta med Försvaret?

Vad mera? Det har kommit lite lite snö, såpass att sambon är ute och skottar. Såpass att sambon kunde åka sin skidrunda i går eftermiddag. Han som ska åka Kortvasan i februari, ligger i träning för det, jag övar bara marktjänst och hejarramsor!


Jag tror jag måste ge mig på några bråk.....


Matte...


Igår fick jag äntligen (problem med matteboksleverans) tillgång till matteboken. Vi skulle räkna 17 sidor från onsdag till idag fredag. SJUTTON sidor, förstår ni - sjutton, tätskrivna sidor, men stundtals a) b) c) tal.... Jojo, enklare kanske för dem som är 10-, 20-år yngre! (eller 30-år yngre)

Jag satt vid mitt köksbord och undrade - VAD har jag gett mig in på?

Om jag klarade alla 17 sidorna?
Nänänääää jag stupade redan på sidan 4.... av utmattning, överhettning i hjärnan.

 
                    

Nya friska tag idag, vi ska ha lektion nu klockan 10. Ska bli intressant att  höra de andras reaktion.
   - HJÄLP - tänk om ALLA tyckte det var lätt som en plätt?
Då måste jag nog leta mig ett annat ämne, eller en annan nivå kanske.
Grundskolenivå....


******************************************
tillägg efter dagens lektioner:
ALLA tyckte det var enkelt,   "just basic"   -   jaha, bara att hugga in och försöka väcka de mattekunskaper som finns begravda (som väl måste finnas?) under årtionden av gammalt damm ...








Förkylt...



Så tog då förkylningen även mig, jag som klarat mig genom hela julhelgen när alla andra var mer eller mindre förkylda, klarat att motstå sambons sjuka.... men igår - då tog den mig! Inte så mycket, men så pass att jag kraxar och harklar och hostar. Eftersom sambon är bortrest så vet jag inte om jag har någon röst - för - jag har inte pratat något idag. Jag har visserligen katten att prata med men hon är mest inställd på sina stränga morgonrutiner, och där ingår inte "prata med matte". HON ska äta, gå på toa, springa runt två varv i huset. Sen är det vila och rast fram till lunch, på mammans säng! Eller eventuellt, om det är kallt, kan man ligga på pallen i hallen, vid elementet och borra in morrhåren i det heta elementet...
Så min dag blir lugn, inga lektioner idag. Snigelfartsstart. En tur på stan, "räknebok" ska inhandlas. Sen är det bara att invänta postmannen. HAR min mattebok kommit idag? Och framför allt HAR min personliga kalender kommit!!

Igår fick jag ett ryck, jo visst - det händer fortfarande att det rycker lite i sömnadsnerven. Sydde nya gardiner till köket! Paneler i ett fönster och kappa ovanför diskbänken. Jag var in på Myrorna och hittade ett så fint tyg, 40:- för ungf fyra meter. Bra pris. Sen - vid kassan visade det  sig att de hade rea, 50%.
Mina gardiner kostade tjugo kronor!  Passar en fattig vuxenstuderande perfekt ....

Åhååjajjaa....



Märklig känsla!  Nejdå, nu ska jag inte vara sånn - men ändå!
Tänk hur det kan bli/vara/hampa sig....

Idag började vi lektionerna på min skola, den skola som jag i det närmaste benämnde som "lekskola" häromdagen. Den dagen när jag var på hugget och halvt uppretad. Idag är jag snäll ska jag bara meddela, innan jag utgjuter mig över dagens upplevelser.......  med tanke på de små pyttepytte uppgifter vi fick att bita i, med tanke på hur mina klasskamrater närmade sig dem, och löste dem, så tror jag att jag tar tillbaka lite av lekskolebenämningen. Jag säger det igen - dagens ungdomar är intelligenta, smarta, pålästa. Eller så beror det på att deras kunskaper är "nyare" än mina, kunskaper man förvärvat i skolan är kanske färskvara? Inte vet jag, mitt huvud är nuförtiden mest fullt av nonsensvetande....

Jag har alltså gruvat mig för detta, att börja läsa matte. Jag har börjat träna lite på matte genom att räkna ut hur länge det är sedan jag gick i skola och hade lärarledda mattelektioner. Bara det var en ordentlig räkneoperation. Trettiosju år sedan. Trettiosju! eller sex eller åtta beroende på hur man ser det hela - det är ju januari nu, mitten på läsåret när man går ungdoms-gymnasium. Men trettiosju år är ganska länge måste jag säga. Jag undrar om inte dagens ungdomar lärt sig andra saker än vi gjorde, då?
EN sak vet jag i alla fall att de INTE kan, räkna på räknesticka! Varken mina klasskompisar eller min "fröken"!
Det var dit jag ville komma, till min fröken.
Hon är nyutexaminerad, det här är hennes första tjänst. Det måste vara en speciell, i det närmaste märklig känsla för henne att ha elever som är äldre. Några så gamla att de kan vara hennes mamma andra på snudden hennes mormor... typ jag då!   Flickebarnet är 24 år, säker och skärpt som ett nybrynt stål, underbart att uppleva.    HURRA FÖR HENNE!
 
- Sen återstår det att se om hon lyckas slå in några kunskaper i en övermogen gammal mommahjärna. Vi får välan se......



Glada julen slut ....


"Snart är glada julen slut, slut, slut.
 Julegranen bäres ut, ut, ut.
Men till nästa år igen
Kommer han vår gamle vän,
Ty det har han lovat."

Tänk vad det är märkligt, före jul, då är man så ivrig att plocka fram alla tomtar, tomteröda gardiner, julpynt av skiftande slag. Tre veckor senare är man så less på alltihop så man helt plötsligt en dag bara packar ihop allt i ett fasligt huj. Det är som om ljuset återvänt på något vis, så tomtarna ser lite bortkomna ut...

Jag brukar hålla ut till Knut, men i år blir det inte så. Idag förpassas julen ner i förrådslådorna......


Tjoohooo ... vardagen är här!


Gammal?
 -  förmodligen..

Men idag är allt vid det gamla, helgledigheten är slut, skolan börjar - ordningen är återställd. Nja. börjar och börjar, men det är anmälan på skolan idag, lektionerna börjar på onsdag. Det är lite snigelfart såhär på Vux. Egentligen förstår jag inte varför, varför det ska vara så  l å n g s a m t  allt på Vux. De flesta, jag är ju egentligen det enda undantaget, är ju unga och pigga. Nyutkomna från skolvärlden. Kan inte begripa varför det är skyddad verkstad vad gäller fart och krav. Jo jag vet, många studerar och jobbar samtidigt. Studerar och har små barn. Studerar och försöker få sitt "vanliga" liv att fungera. Men - kan de inte agera som vuxna människor också då. Komma på lektionerna, komma när de har redovisningar trots att de kanske inte är helt färdiga med sitt arbete.... Nej, jag har märkt tendensen de två terminer jag varit inom skolvärlden att studiemoralen är fruktansvärt dålig. Jaja, jag vet - många järn i elden - men man måste kanske bestämma vad man ska använda sin tid till. Inte alls märkligt att kommunerna går på knäna när det gäller kostnaden för vuxenstudierna, att det blir neddragningar. Många söker till komvux, många. Efter att blivit antagen så inställer sig de flesta i alla fall i början av terminen, allteftersom termien lider så tunnas klasserna ut - sista månaderna är det  kanske ca 1/3 kvar, per klass ??? Ingen, ingen i de klasser som jag gått i har meddelat läraren att de slutat. Hur jag kan veta det, jag har frågat lärarna! Förståss. Lärarna skakar på huvudet, suckar, pustar, säger "jaja, så är det - det är lika varje termin". Men, kan jag tycka som vän av ordning, det är ju pengar det är fråga om. Pengar till lokaler, till lärare. Lärartjänster. Och, det måste vara tungt att vara lärare när alla deras klasser tunnas ut på detta sätt,  enligt "10 små negerpojkar"- metoden. Kan det bero på att det är gratisskola? Kan det bero på att vi fostrat våra barn fel? För de är ju i mina barns ålder de flesta, en del betydligt mycket yngre än mina barn faktiskt. Var finns arbetsmoralen? Moralen hos dem som ska ta över Sverige?
Som gammal kärring så blir jag arg......

Ute och rest idag ...


Idag har jag varit till England - igen. Efter det så åkte jag en sväng till Thailand, men egentligen så var det bara en lite längre mellanlandning. Det egentliga resmålet var Nya Zeeland, så där har jag varit idag - igen. På väg hem så gjorde jag en mellanlandning i Australien, på en sissådär 2½ - 3 veckor. Där tog resan slut - i Melbourne, så om jag ska tolka det hela rätt så måste jag vara kvar där ??? Eller?

Jag har lekt med nya leksaken. Kopieringsbar kombinerad DVD och Video. Vi slog äntligen till, vi har länge sökt en maskin som kan rädda våra gamla videoband. Så nu står den där, vi har läst bruksanvisningen en gång, två gånger, många gånger. Tänk bara så många funktioner det finns i en sådan liten låda, mycke knappar på fjärrkontrollen.

Så idag har jag kopierat och upplevt mitt livs semesterresa, fem veckor borta från vinterkylan - från slutet av februari till början av april 1996. Vi reste, min dåvarande man och jag "så långt bort från Sverige man kan komma" lagom till hans 50-årsdag. Eftersom han i sitt "tidigare liv" bott och arbetat i Canberra var valet av resmål inte så svårt, men Nya Zeeland ligger lite längre från Sverige så det fick bli Aukland på den stora dagen.

Kvaliteten på filmen var urusel, kopierad flera gånger (eftersom jag fick med mig en extra kopia), men känslan fanns där ändå. Underbar nostalgitripp.
Konstaterade två saker:  1.  Jag vill resa tillbaka till Nya Zeland.  Jag vill uppleva det en gång till, men nu med älskade sambon som ressällskap. 2. Tänk att ha en digital filmkamera, idag har jag inget att filma med alls.... Tre saker konstaterade jag förresten, jag borde göra något åt min vikt så jag inte hamnar på toppvikten 1996.


I går var jag på Konfirmation! Sonens konfirmation. Året var 1994. Kameran var dålig, den föll senare i backen med ett brak från ett stativ två veckor före "den stora resan", som tur var kan man kanske säga för den nya var ju toppmodern - då. Så sonens konfirmationsfilm är dåligare än dåligast - men den är. Det blir aldrig några nya.

... endera dagen ska jag fortsätta kopierandet, sonen och hans lekkompis spelade in en film när de var 11 respektive 12 år som kommit fram ur gömmorna. Jag minns, när filmen hittades kom jag ihåg det, de höll på i veckor och skrev manus och filmade och filmade. Samtidigt så förundrade jag mig (nu) över att vi lånade ut kameran? Till dessa vildbasar? Kan det ha varit den två år äldre systern/fotografen som borgade för ordentligheten? Förmodligen.

Jag ska börja spara pengar nu, för en jordenruntbiljett, eller faktiskt till TVÅ .....




GRATTIS till mig på 20000-dags dagen ...



Just idag har jag uppnått den aktningsvärda åldern av 20.000 dagar!

                                        HURRA!

  ~ Undrar hur man firar en sådan märklig dag ~


Vardagen är här ....


Helger och ledighet i all ära - men - visst är det skönt när den inrutade vardagen inträder???
Människan är ju ett vanedjur, vi mår bäst när "allt är vid det gamla".
Visserligen så "lider" jag lite av att inte ha något speciellt att göra, har helt enkelt varit ledig för länge, men sambon har traskat till sitt jobb så jag får väl satsa på något hushållsarbete så länge, lite bloggpromenad.
Utanför fönstret är det beckmörkt, fast klockan är över åtta. Så man luras att tro att det inte är "dag" än.... Jag tänker inte speciellt på att det är mörkt, men när vi var i Jämtland så märkte jag en stor skillnad. Å då var vi ändå bara i mellersta Sverige! Men vi tar snart igen det, rätt som det är så vägrar solen att gå ner!!

Frukost nästa.
Sen - bevakning av en matteboksförsäljning på Tradera!
Jag fyller nog min dag.
Lägg sen bara till lite vila, kanske en promenad å sen svipps - dags att laga middag.
Ännu en dag bortsåsad - men - det talas ofta idag om kvalitetstid. Någon klok människa har kommit fram till att kvalitet även är "tid för återhämtning", vilotid, "sitta-på-en-stubbe-i-skogen-och-lyssna-på-tystnaden"-tid. Att den tiden äntligen syns som en otroligt viktig tid som dagens hetsiga samhälle äntligen satt pris på. Jag har varit lite före där, jag har saktat ner min stress för många år sedan. Visst, pga olyckliga omständigheter, men de omständigheterna kan man vända till något positivt - om man vill! Å dé vill jag.