Del 1 av min 100-lista

Nu har jag gjort en del av min 100-lista.

När jag tittar på min barndomstid såhär uppspaltat så ser det väldigt torftigt och sorgligt ut ?

Men så var det ju inte, min barndom, nja i alla fall sedan jag kom till "nya hemmet" var ju underbar, fick all den uppmärksamhet ett litet gulligt snällt flickebarn behöver
Blev lite av pappas flicka, gick ute i hans fotspår hela tiden ....... kanske det var därför jag ramlade ner igenom höluckan ? Pappa hoppade över men jag föll som en sten, småbena nådde inte så långt!

Å så regnade det aldrig under mina bardomssomrar ......

Men  ni - varför är det bara sommar när man tänker tillbaks? Det var ju vinter, åkte ju skidor ju, å skridskor på plätten pappa spolade upp bredvid huset. Det var ju snö så pappa fick bära mig ner till storvägen när jag skulle på skolan ......

men alltnog  - här kommer första delen första 23 är lite av barndom


1.      Föddes den 1 april 1953, klockan 7.53 i Östersund, alltså en tvättäkta vädur.

2.      Har haft två mammor och två pappor, fast inte samtidigt. Lite otur med mammorna, mamma2 blev också sjuk, och dog alldeles för tidigt.. Pappa2 finns fortfarande i livet.

3.      Har bott 1 ½ år på barnhem, (spädbarnshem och "vanligt" barnhem), minnen som bara finns dolt i huvudet. Ploppar fram ibland och ställer till förtret.

4.      Minns ankomsten till gården där jag växte upp, lilla Lena 1½ , minns det tydligt - hur jag hoppade ut ur bilens framsäte ?!

5.      I nya hemmet får man påfyllning i mjölkglaset när man sullat slut mjölk med skorporna ????

6.      Lärde mig svära långa ramsor av drängen det första jag gjorde i "nya hemmet"

7.      ?Rymde? en tidig morgon när pappa och mamma var och mjölkade, de trodde LillaLena sov sött på kudden. Bara ner till drängen, och hans hörnskåp där det fanns falukorv som han skar med morakniv ? i tjocka skivor ?..

8.      Jag var ett otroligt snällt och beskedligt barn, snälla barn får sitta i knät, eller får nån annan favör framför de andra barnen det hade jag lärt mig i ett tidigt stadium. Inget bus.

9.      Växte upp som ensambarn i nya hemmet. Som ensambarn på en bondgård blev jag väldigt  bra på att roa mig själv, lekte många högljudda rollekar med mig själv (enligt hörsägen)

10.  Dompterade småkalvar som cirkushästar när jag var liten, och gick på lina och red på hästen hem från slåtten.

11.  Kan köra släpräfsa med häst, och hölass.

12.  Gick i simskola i 5 somrar! Simmar hjälpligt  ?.

13.  Ville (skulle) bli bibliotekarie, lekte bibliotek med ALLA böcker i hemmet. Såg jag nu när jag var och städade ut pappans hus.

14.  Sen skulle jag bli slöjdfröken.

15.  När jag var liten regnade det aldrig!

16.  Träffade en man när jag var 4-5 år som ?såg? mig, och pratade med mig som en vuxen. Glömmer det aldrig. Som dessutom förstod vad jag sa, det bubblade ju ord ur den lilla munnen, men han tog sig tid. Flera år senare blev jag bästis med hans dotter !? och är än.  Han är fortfarande trots ganska hög ålder en  erkänd författare och föredragshållare i Jämtland.  Otroligt ? märklig upplevelse för ett litet barn ? på 50-talet, när barn skulle vara tysta i vuxnas sällskap.

17.  Skröt för min lekkompis att jag minsann hade 7 syskon -  fast jag bodde inte med dem, hon hade bara en bror! Hennes mamma ringde hem till oss och frågade om det verkligen var sant.

18.  Eftersom jag bara hade 3 så fick jag gå hem till hennes hem  å nesligt erkänna att jag ljugit.

19.  Jag HAR 7 syskon! Hela och halva - aldrig bott med dom - men jag visste inte då att det var så många!! Den sista halva var just född, och mamma1 hade två ?oäkta? innan hon fick oss fyra inom äktenskapet som det så vackert hette på den tiden. Jag vet inte riktigt hur jag ställer mig till blod och vatten?

20.  Mormor1 hade 10 barn, med 9 pappor ?? Ordning och reda, pappornas namn som efternamn på barnen. Min mamma hade en helbror! (därav 9 pappor)Vid tiden för barnafödandet var hon ogift. Sedan på ålderns höst gifte hon sig med en  man som hon inte hade något barn med alls. Kanske ingen direkt merit för mig ? men jag är mycket imponerad av denna starka modiga kvinna.

21.  Hankade mig fram genom skoltiden, TÄNK om jag engagerat mig ? för jag är ju egentligen inte dum ? bara lat. Det ska gå fort fort.

22.  Jag började sy när jag var fyra år, för hand, av momma2:s gamla nattlinnen ?.

23.  Hade en egen sagotant, i grannhuset hos momma2, en gammal dam som läste Elsa Beskow böcker med mig. Hon hade all tid i världen för en lillflicka som jag?. Kanske där mitt intresse för böcker och bokstäver startade.


En liten början.... fortsättning följer.....

Kommentarer
Postat av: svartvitan

Du skriver så intressant och mycket detaljerat. Så olika livet ter sig för olika personer. Man färgas mycket av sin bakgrund. Värderingar grundläggs ju tidigt och beror inte på orden som sägs utan på hur man blivit bemött eller hur? Jag har också gått i simskola. Vi hade lektioner i älven och på land. Jag smet.Jag hade vattenskräck och hatar att bada nu som vuxen.

Postat av: Gunnel

Men vadå torftig och sorglig. Tycker snarare tvärtom. Du har ju fått uppleva massor av saker som du säkert har stoppat ner i din ryggsäck och tagit med dig på livets vandring.
Ser fram emot att få läsa fortsättningen

2006-09-04 @ 20:05:53
URL: http://gunnel.blogg.se
Postat av: Anonym

Svarar Svartvitan och Gunnel: Kanske det, men när man läser det man skrivit så ser det bara sorgligt ut - barnhem - snäll och beskedlig - men man kan kanske vända på det å tycka det är fostrande ??
Kom i alla fall på igår när jag målade att jag vill utveckla en del av mina punkter i hundralistan - ska lägga den i en egen kategori tror jag. Man tänker så bra när man målar. Problemet var ju att jag inte har nån uppkoppling så jag kunde inte skrida till verket direkt. Tur man har mycket "fri"-tid på jobbet ;-))
/L

2006-09-05 @ 07:39:17
Postat av: gunsan

MammaLena... jag har just skrivit till svartvitan att jag inte klarar skriva det blir så mycket... men oj vilket LIV på bara 23 punkter, du levt... Ju mer jag läser om er, ju mer kommer jag på själv, men kan ej skriva enkelt så det skulle bli en roman utan slut... tror jag.
Du är verkligen duktig att skriva och man nästan kan leva sig in i varje händelse...
Vad är det för fel att vara snäll och beskedlig... så länge du inte blir utnyttjad av det? Vi är ju olika alla... det finns rivjärn och det finns ödmjuka och det finns ... ja vad du vill... VI behövs alla... väntar på fortsättning...
KRAM-KRAM-KRAM :)

2006-09-05 @ 19:43:45
URL: http://gobbe.blogg.se
Postat av: Inga M

Vilket spännande liv! Du beskriver det samtidigt så positivt med människor som Du mött och som gett Dig så mycket. Väntar på fortsättningen.

2006-09-06 @ 06:28:32
URL: http://inga.blogg.se
Postat av: MammaLena

Svarar Gunsan och Inga M: Jo jag trodde åxå att detta går inte. Först - hur i hela friden ska jag få ihop 100 punkter, hmmm, sen blev det problem nr 2 hur ska jag kunna begränsa mig till 100 punkter !
Det är SÅ KUL. Snacka om inventering i minnesbanken! Å så kom jag på att: nu när jag rotar i minnet så har jag gjort en egen kategori för 100-listan, känner att jag vill utveckla en del av punkterna - då Gunsan, kan man (kanske) förhindra att det blir en roman .. :-)
Sen är ju frågan VARFÖR man var snäll? Å varför det är ett svart hål dit jag inte har tillträde - min minsta barndom. Har ju hört på TV om barnhemsbarnen och deras utnyttjande - undrar lite - men - inte kan väl jag, lillflicka med rosett i håret vara en av dom ???
Jobbar på fortsättningen ...... pust ....
/L

2006-09-06 @ 08:04:10
URL: http://momma.blogg.se
Postat av: Eva

Oj vad mycket du varit med om. Så spännande att läsa om andra människors liv. Tänk vad mkt vi har upplevt, var och en, som kan berika varandra. Var gick du i simskola? Jag minns simskolan i Önsjön, jag frös jämt och lärde mig inte simma där. Hur ska man kunna det när man fryser! Sen gick vi på Sandviken, åkte Thome' ut. Bassäng men det var ofta kallt i luften. Så knäppt att lägga simskolan i juni, här, när knappt snön har gått bort. Simma lärde jag mig i Östersunds badhus. Inomhus!!

2006-09-06 @ 10:06:43
Postat av: MammaLena

Svarar Eva: Galhammaruddens badplats ! BURR å fy va de va kallt! Å blodiglar var det å, å på den tiden så flottdes det ju timmer, så det var ju sånna kusar å så man blev inte bara blå utan prickig åxå.
Dagen - den 5:e sommaren jag verkligen släppte foten i bottnen för första gången spöregnade det - alltså var det nästan varmare i vattnet än uppe ... hackade kanske tänder lite mindre den dan.....
FYy vilka minnen, jag fryser bara jag tänker på det...
/L

2006-09-06 @ 11:10:52
URL: http://momma.blogg.se
Postat av: Madonna

Hoppsan... jag är precis i vecka äldre än du. ser fram emot fortsättningen....

2006-09-06 @ 11:38:27
URL: http://madonnas.blogg.se/
Postat av: Malle

underbar läsning! ser fram emot resten! du skriver väldigt bra och verkar ha haft ett minst sagt intressant liv!

2006-09-06 @ 19:14:06
URL: http://malin.priv.se
Postat av: Anonym

Svarar Madonna: Å min sambo - han är precis 1 månad äldre, fin årgång det här!!
Svarar Malle: Å du, de är bara början ;-)

2006-09-07 @ 07:50:58

Kommentera inlägget här:

Ditt namn:
Kom ihåg mig?

Skriv gärna din E-postadress: (publiceras inte, bara för mig)

URL: din bloggadress eller hemsida

Kommentar:

Trackback