Afasi...


Skriftligt matteprov i aulan. Två timmar.

Igår när jag skulle titta igenom inför provet och slår upp boken........jag fattar inte vad där står!? Det är främmande krumelurer, kryss och exx och upphöjt hit och medsänkt dit. Parenteser, talstreck, diagram, cirklar och vinklar, helt okända begrepp för mig - alltihopa. Ingenting av krumelurerna ger någon mening! 
Är det så här afasidrabbade känner och upplever? Det var en helt otrolig upplevelse, skrämmande, men samtidigt märklig på ett kittlande sätt. Vilka spratt hjärnan kan bjuda på!
På eftermiddagen provar jag igen, likadant.
I morse tittade jag i boken innan jag gick, nja, kanske eventuellt att jag kände igen något, - eventuellt.

Men - eftersom man är fostrad till att infinna sig oavsett allt, så travar jag iväg till provet. Får jag provet och inte förstår vad där står så får jag väl gå hem då!  Enkelt.

Idag förstod jag texten, i alla fall, att jag sen inte klarade alla talen det är en annan femma!

Men - en så märklig känsla. Att inte förstå det jag hållit på med i fyra månader.
Den enda förklaring jag kan hitta är  - Överhettning, överslag i hjärnan. Det har varit några dagar med frustration i mitt liv och då slår hjärnan tydligen fortfarande bakut!! Tar upp gamla sätt att "överleva", sättet som den använde när sonen dog. Sättet är att dra ur kontakten, stänga av strömmen.

Som tur är så var det "bara" matematiska termer hjärnan bojkottade, inte det skrivna ordet - tänk om jag inte förstått text och bokstäver....



Kommentarer
Postat av: Anki

Ja, stänga av. Jag kommer ihåg den tiden, när jag varje kväll önskade att jag kunde ställa huvudet på nattduksbordet över natten, för att få tankefritt i hjärnan.

Postat av: Sylvia

Att stänga av är en populär överlevnadsstrategi tydligen. En av mina favoriter. Men lite läskig känsla trots allt. Förstår dig mycket väl tror jag.

2008-04-25 @ 18:09:23
URL: http://pantersylvia.blogg.se
Postat av: Lena svarar: Anki och Sylvia

Tankemalandet fortsätter, men det jag såg med ögonen i boken gick inte förstå! Lite som afasipatienter beskriver. De tänker en tanke men när de öppnar munnen för att uttala den så kommer andra ord ut, överslag i ledningarna..

2008-04-25 @ 20:26:05
Postat av: Sylvia

Hej igen. Kom precis ihåg en liknande upplevelse som din. Inte att jag såg och inte förstod, Men under en period i mitt liv när jag arbetat mycket, haft personliga bekymmer o s v, stod jag en gång på T-baneperrongen på Slussen - och jag kunde inte för mitt liv kommma på om jag var på väg till jobbet eller om jag var på väg hem från jobbet. Läskigt.

2008-04-26 @ 10:16:19
URL: http://pantersylvia.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Ditt namn:
Kom ihåg mig?

Skriv gärna din E-postadress: (publiceras inte, bara för mig)

URL: din bloggadress eller hemsida

Kommentar:

Trackback