NBG - vad är det?



Här följer en mycket mycket "light-version" och förenklad bild, men ger  kanske en liten inblick i vad NBG är....  OBS. mycket svårt att hitta uppgifter inom detta halvhemliga  område.    


********************************************************************



Nordic Battlegroup - vad är det?
                         


Upptakten för inrättandet av Battlegroups togs vid Europeiska rådets möte 1999 i Köln. 2001 antogs ytterligare ett måldokument där EU slog fast att upprätta dessa snabbinsatsstyrkor.

Sverige, tillsammans med Estland, Finland, Irland och Norge beslutade sätta upp en gemensam trupp, Nordic Battlegroup.

Uppdraget består i att svenska försvarsmakten åtagit sig att från den 1 januari 2008 ställa en färdigutbildad insatsstyrka till EU:s förfogande. Uppgifterna som soldaterna ska vara utbildade för är att under begränsad tid, mellan 30 - 120 dagar, lösa uppgifter allt från humanitär hjälp till väpnad strid. Snabbinsatsstyrkorna kommer in i den inledande och oftast svåraste fasen i en konflikt.

Sverige är det land som leder NBG, de andra länderna bidrar med understöds och logistikfunktioner. Sveriges bidrag består av logistik, artilleri, luftvärn och underrättelseenheter, vid behov även flyg - och sjöstridskrafter samt andra typer av specialförband.

Totalt bemannas Nordic Battlegroup av 2 800 soldater, Sverige bidrar med 2 300, Finland 200, Norge 150, Irland 80 och Estland ca 50. För den militärstrategiska ledningen samarbetar vi med Storbritannien.

Den svenska styrkan består alltså av 2 300 kontraktsanställda soldater och officerare, vilka är heltidsanställda under utbildnings- och beredskapsperioden, som sträcker sig över 17 månader. Styrkan ska vara färdigutbildad och ställas i beredskap, beredskapsnivå R10, från den 1/1 2008. (R= inställelse inom 10 dagar)

Enligt EU:s koncept ska två styrkor stå i beredskap under varje sexmånadersperiod, för att vid behov kunna sättas in i två separata insatser. Det finns inga geografiska begränsningar för eventuella insatsområden, alla trupper är i princip multinationella.

Bemanningen startade 1/1 2007 med Frankrike och Tyskland som huvudansvariga för varsin stridstrupp.

Beslutsordning för insättande av styrka går via EU:s ministerråd som en förfrågan till respektive land som sedan lämnar klartecken. Den processen får ta max 12 dagar, sedan har berörd styrka 10 dagar på sig att inställa sig. För Sveriges del gäller att riksdagen beslutar om insats, Sveriges grundlag säger att regeringen inte får sända svensk väpnad styrka utomlands utan riksdagens medgivande.


Högkvarteret är beläget i Northwood utanför London. Chef för stridsgruppen är brigadgeneral Karl Engelbrektson (Force Commander), till sitt stöd har han stabsofficerare från samtliga deltagande länder. Vid en eventuell insats är det Engelbrektson och hans stab som leder insatsen i missionsområdet. Det finns även en militärstrategisk chef, generalmajor Bengt Andersson (Operation Commander), som har hjälp av officerare från flera olika EU länder. Det militärstrategiska högkvarteret omsätter de politiska besluten som fattas av EU:s ministerråd till militära planer.


Vid rekrytering till NBG betyder det rent praktiskt att efter genomförd grundutbildning kan soldaten söka till NBG tjänstgöring. Blir han/hon antagen följer en 17 månaders lång anställning som inleds med utbildning och senare med beredskap från den 1 jan 2008. Lön betalas under utbildningsperioden, samt ett beredskapstillägg under beredskapstiden. Efter beredskapstiden följer en avvecklingsperiod fram till den 30 november 2008. Utbildningen sker på ett flertal platser i landet beroende på vilken enhet soldaten tillhör.


Alla internationella militära insatser innebär risker, att vara först i ett insatsområde innebär ytterligare risker.


Om det inte blir någon insats kommer soldaterna att erbjudas möjlighet att göra annan utlandstjänst.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Ditt namn:
Kom ihåg mig?

Skriv gärna din E-postadress: (publiceras inte, bara för mig)

URL: din bloggadress eller hemsida

Kommentar:

Trackback